Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prekoncepcijska analiza


Autor Poruka

ivana

15.05.2002. 16:57

Poštovana dr.Kupešić,

čitala sam na Vašim stranicama o prekoncepcijskoj analizi pa bi me zanimalo sto ona sve obuhvaća i u kojim slučajevima ju je uputno raditi? (Sklona sam infekcijama (gardnerella,gljivice - brisevi negativni na ostale bakterije),papa test je stalno CIN I,imam tzv."ranicu"blunk. Da li bi u mom slučaju bila potrebna prekoncepcijska analiza?

Hvala na Vašem odgovoru
Srdačan pozdrav
Ivana

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.05.2002. 08:20

Poštovana!
U Vašem slučaju prekoncepcijadska obrada uključivala bi cervikalni obrisak na Klamidije, Ureaplazmu, aerobe i anaerobe, te transvaginalni ultrazvuk i ginekološki pregled sa PAPA testom. U slučaju sumnje na endokrinološki poremećaj, preporučuje se učiniti hormonska analiza, a u slučaju opetovanih spontanih pobačaja preporuča se učiniti kariogram oba supružnika.
Imunološki status procjenjuje se u slučaju sumnje na imunološki uzrok neplodnosti dok se u slučaju nemogućnosti zanošenja tijekom više od godine dana savjetuju ciljane dijagnostičke pretrage.