Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zaštita


Autor Poruka

Dijana

24.07.2002. 13:54

Molim Vas koji vid zaštite preporučate, a da nisu tablete (kemija) ili kondomi. Imam 24god i do sada sam koristila tablete Triqualar, voljela bih prestati. Hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

24.07.2002. 17:46

Poštovana,
Veoma je teško dati savjet glede kontracepcije bez direktnog kontakta s parom koji traži pomoć. Naime, današnja niskodozažna oralna kontracepcija ima vrlo malu paletu kontraindikacija, te je veoma mali broj pacijentica ne može trošiti. Ukoliko su jetreni enzimi u granicama normale, koagulogram i lipidogram bez promjena može se očekivati da biste oralnu kontracepciju mogli trošiti bez većih problema i nuspojava. Ipak ukoliko imate negativan stav prema ovom vidu kontracepcije, kao i prema mehaničkim sredstvima poput kondoma, Vaš se izbor bitno limitira na preostale metode poput dijafragme. Zbog toga Vam savjetujem da se obratite u specijalizirani centar za planiranje obitelji kako bi Vam se iz prve ruke dali savjeti za preostale vidove kontracepcije: dijafragma (mora se odrediti veličina i učiniti potrebne pretrage) ili intrauterini uložak (posebna vrsta za paciejntice koje do sada nisu rađale).