Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


preventiva


Autor Poruka

ninna

05.04.2002. 09:09

imam 25 godina.moja mama umrla je u dobi od 37 godina od karcinoma dojke.zanima me kada i kakve preventivne preglede grudi bih ja mogla obaviti?lijecnik joj je tada rekao da njena djeca imaju male postotke vjerojatnosti nasljedjivanja bolesti,djevojcica(ja) ce biti mozda sklona mastopatiji.zanima me sto to znaci-mastopatija.to je uvjerenje od prije 20 godina-pa se bojim,a danas ,nazalost ,svaka 2.zena boluje od nekog karcinoma.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

06.04.2002. 19:47

Poštovana,
S obzirom na podatak da Vam je majka preminula od raka dojke svakako bi trebalo voditi računa o preventivnim mjerama i redovito kontrolirati dojku u za to specijaliziranoj ustanovi. U slučaju povišenog rizika savjetuje se provoditi: palpacijski pregled, ultrazvuk dojki i rendgensku mamografiju. Jednako važno je naučiti se samopregledu dojki, a za način njegova sprovođenja trebalo bi se informirati kod stručnjaka specijaliziranog za bolesti dojke.

ninna

08.04.2002. 13:51

hvala Vam puno na odgovoru dr.Kupesic.Jos me zanima sto je to mastopatija,ako mi mozete odgovoriti.Da li li je to nakupljanje benignih kvrzica ili?Zanima me sto mislite o 'megaminu'?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

08.04.2002. 20:49

Poštovana,
Mastopatija se smatra najčešćom patologijom dojki koju susrećemo u ženskoj populaciji, te je nejasno radi li se o dijelu normalnog spektra ili bolesti dojke. Ova se promjena ne smatra klinički značajnom, osim kada se pojave u skupini pacijentica koje imaju familijarno opterećenje od strane zloćudnih bolesti dojke. Ove se promjene mogu osjetiti prilikom samopregleda kao graškolike promjene na dojkama, dok se ultrazvučno prikazuju zasjenjenja često praćena formiranjem cističnih lezija.
O Megaminu ne mogu puno komentirati s obzirom da nemam osobno iskustvo u njegovu korištenju, samo sam preko medija i Liječničkih novina informirana o nekim poteškoćama u provođenju kliničkih pokusa. Mislim da bi bilo poželjno pričekati stručna izvješća o primjeni Megamina prije negoli se odlučite za njegovu primjenu, naročito respektirajući srazmjerno visoku cijenu ovog pripravka.

ninna

09.04.2002. 13:38

Hvala na odgovoru jos jednom,dr.Kupesic! Zbilja brzo odgovarate!happy
Puno pozdrava od mene.