Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prijevremeni porod


Autor Poruka

LoVe2020

25.01.2021. 10:35

Poštovani,
molila bih vas za informacije vezane uz uzroke prijevremenog poroda.
Naime, u 26. tjednu prolabirao mi je vodenjak te nakon njegova prsnuca je uslijedio porod. Moja djevojcica je nazalost nakon tjedan dana borbe preminula.
Prije poroda napravljen je bris rodnice, a kasnije i uzorak posteljice poslan na analizu, svi nalazi su bili negativni. Dijete, takoder, nije imalo infekciju.
Rodila sam 27.12.2020. Zanima me mogu li sada raditi odredene testove kako bi se utvrdio razlog prijevremenog poroda? Sve se dogodilo iznenada, dotad je trudnoca bila uredna, a ja sam bila zatvorena. Jedino što mi se pojavilo krajem 11.mjeseca su vrtoglavice, nakon posjeta neurologu utvrdio je da je riječ o BPPV-u te i neurolog i ginekolog smatraju da to nije bio uzrok prijevremenog poroda, iako mi se vrtoglavice i sada javljaju povremeno, u nepravilnim razmacima. Najčešće prilikom okreta u lijevu stranu. Propisane su mi samo Brandt daroff vježbe koje mi baš i ne pomažu previše. 2016. godine dijagnosticiran mi je tinitus, koji su mi liječili injekcijama kortikosteroida u uho. Tinitus se povukao, no ponovno se javio sada s vrtoglavicama. Posjetila sam i otorinolaringologa koji mi je rekao da se trebam naučiti nositi s vrtoglavicama i tinitusom. Trenutno sam u procesu traženja drugog mišljenja u Suvagu kako bih uspjela bar utvrditi uzrok vrtoglavicama. Možete li mi preporučiti koje bih pretrage vezane uz to trebala napraviti?
Ono što me još zanima, ukoliko ne mogu sada utvrditi razloge navedene trudnoće, što bih trebala sve trebala učiniti prije planiranja sljedeće kako bih donekle bila sigurna da se isto neće ponoviti.
Također, zanima me s obzirom na to da je porod nastupio u 26. tjednu, koliko dugo bih trebala čekati prije planiranja nove trudnoće?
Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2021. 16:00

Poštovana, žao mi je zbog ishoda trudnoće, no ne mogu Vam sa sigurnošću odgovoriti koji je bio razlog tome. Budući da je infekcija isključena, trebalo bi vidjeti patohistološki nalaz ploda i posteljice. Uroci prijevremenog porođaja mogu biti: malformacije maternice, miomi, kronične bolesti majke (hipertenzija, dijabetes, bubrežne i autoimune bolesti). Uporaba nekih lijekova, pušenje, alkohol i stres mogu također biti uzrokom prijevremenog poroda. Prije iduće trudnoće bi bilo preporučljivo uraditi testove na trombofiliju, te testiranje na TORCH (toksoplazma, rubeola, citomegalovirus, herpes simpleks virus).