Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


primjena Cilesta


Autor Poruka

Antonija

01.01.2002. 15:47

Postovanje!

Najprije Vam zelim zazeljeti sve najbolje u Novoj happy

Uskoro pocinjem uzimati Cilest tablete. Procitala sam u jednom casopisu da prvi mjesec koristenja Cilesta zastita nije potpuna te da je potrebno koristiti dodatnu zastitu. Kada mi je prepisao tablete, ginekolog nije nista rekao o tome iako je to bitna informacija. Tko je u pravu ?

I jos jedno pitanje. Na uputstvima tableta pise da se trebaju poceti uzimati prvi dan menstruacije,a doktor mi je rekao da pocnem 4.dan.
Zasto tek cetvrti dan i da li to ima utjecaja na njihovu ucinkovitost ?

Unaprijed hvala na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.01.2002. 18:54

Poštovana,
Ukoliko se odlučite za primjenu Cilesta tada se uobičajeno savjetuje prvog mjeseca primjenjivati ga od 5. dana m. ciklusa. Ipak, iskustvo je pokazalo da ovakav način primjene uvjetuje veću učestalost takozvanih mrljastih krvarenja , te se upravo radi smanjenja broja nuspojava većina liječnika odlučuje započeti primjenu tableta od prvog dana ciklusa uz preporuku da se /zbog manje sigurnosti uvjetovane niskom dozom spolnih hormona/ uz oralnu koristi i dodatni vid mehaničke kontracepcije. U svakom narednom ciklusu nema dileme o načinu upotrebe (koristi se od 1. dana m. ciklusa).