Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Priraslice


Autor Poruka

Mirna

02.05.2002. 10:00

Poštovana dr.Kupešić
Nakon operacije (Corpus luteum haemorrhagicum, Haemorrhagia gravis interna) prije godinu dana, povremeno imam bolove u donjem dijelu abdomena, što moj ginekolog objašnjava priraslicama. Bolovi se javljaju kada se malo više najedem ili pak kada mi je želudac prazan (inače 168 cm i 50 kg). Mogu li se priraslice kako ukloniti, jer me strah što će se događati u trudnoći sa širenjem, a i mogu li priraslice otežavati postizanje trudnoće?
Molim Vas također što znači nalaz: uterus u TRV, slabije mobilan ali neosjetljiv, a područje adneksa je obostrano skraćeno. Iza uterusa ima obilje slobodne tekućine a vide se i adhezije. Brisevi na aerobe, anaerobe, mikoplazmu i klamidiju su u redu. Zahvaljujem na odgovoru i želim Vam svako dobro, Mirna

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

03.05.2002. 10:43

Poštovan,
Priraslice u maloj zdjelici posljedica su operativnog zahvata te mogu biti razlogom povremenih bolova u donjem dijelu abdomena. Također, priraslice mogu ometati normalno zanošenje i implantaciju zametka te mogu biti uzrokom vanmaternične trudnoće. Priraslice se mogu vrlo lako otkloniti laparoskopskim zahvatom kojim se one u potpunosti razrješavaju, a ujedno se provjerava i prohodnost jajovoda.
Bitno je da su nalazi briseva u granicama normale što govori u prilog izostanka akutne upale.
Kako ste naveli u nalazu, najvjerojatnije se radi o uterusu u RVF što znači u retroverziji, a to je fiziološki položaj maternice zavaljene prema straga. Skraćena adneksa posljedica su postojećih priraslica koje privlače jajnike i jajovod bliže maternici, a slobodna tekućina može biti posljedica ovulacije, prsnuća ciste i slično.