Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća?


Autor Poruka

Mala

03.05.2002. 13:15

Prije tjedan dana za vrijeme odnosa nam je puknuo kondom i to baš za vrijeme mojih plodnih dana. Prema mojoj računici nije mi bio najplodniji dan već dva dana kasnije od najplodnijeg. U panici, isti sam se tren temeljito isprala tušem jer sam čula da to mijenja Ph faktor vagine i otežava oplodnju. razmišljala sam da pod liječničkim nadzorom odmah uzmem postkoitalnu ali od toga sam odustala jer imam jake reakcije i na minimalne doze pilula (Cileste mi izaziva povraćanje i glaobolju, a probala sam i Trinovum od kojeg sam dobila migrenu pa mi je liječnik zabranio da ih uzimam). Pouzdala sam se u sreću.
Iako bih već trebala imati PMS nemam ga pa vjerujem da sam ipak zatrudnila. Uskoro ću napraviti test ali zanima me kakve su mi šanse da sam trudna i kako izgleda abortus ako se radi u najranijoj fazi te koliko to košta

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

03.05.2002. 14:23

Poštovana,

Realno postoji šansa da ste zatrudnili, ali bez biokemijske potvrde (test na trudnoću, beta HCG ili ultrazvučni pregled) možemo samo pretpostavljati takvu mogućnost.
Nedostatak smetnji vezanih uz PMS ne mora značiti da ste trudni, ali Vam savjetujem da se što ranije obratite u zdravstvenu ustanovu gdje će se ustanoviti Vaše stanje i uputiti vas na daljnji postupak (abortus ili praćenje trudnoće). Namjerni pobačaj može se učiniti do 10. tjedna trudnoće i mora se ustanoviti ginekološkim i ultrazvučnim pregledom te biokemijskim testovima.
O cijeni takvog zahvata morate se informirati u ustanovi u kojoj želite učiniti namjerni pobačaj gdje ćete i dobiti detaljnje upute za nalaze koje pri tome morate predočiti. U našoj ustanovi pobačaj stoji 1100 kuna, a može se dogovoriti i mogućnost potpune anestezije.
Ukoliko niste trudni, svakako bih savjetovala da se obratite u centar za planiranje obitelji kako biste dogovorili primjenu za Vas primjerene kontracepcijske metode.