Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problem


Autor Poruka

Ivana

10.01.2002. 21:07

Poštovana doktorice,mom suprugu je kod određivanja spermiogram ustanovljena morfologija-30%normalnih.MolimVas da mi odgovorite koja je donja granica u postotku da se to još uvijek smatra normalnim nalazom i kakav je uobičajan normalni nalaz(koliki % normalnih spermija),te na koji način se to može popraviti?

Doc dr. sc. S. Kupešić

12.01.2002. 14:00

Poštovana,
Ovakav nalaz suprugova spermiograma teško je interpretirati jer nedostaju neki drugi važni detalji (naime normalan nalaz spermiograma bio bi najmanje 50 do 60% pokretnih spermija normalne morfologije) Nedostaju podaci o volumenu ejakulata (1.5 do 2 ml), broj spermija u ejakulatu (koliko je broj spermija po ml) i sl. Naime, ustanovljeno je da je mogućnost oplodnje mala ukolikoje broj sermija manji od 20 mil po ml . Ipak, moram Vas uputiti da samo jedan nalaz spermiograma ne može govoriti o smanjenoj oplodnoj sposobnosti muškaraca, te da biste trebali imati najmanje tri nalaza u razmacima od najmanje sedam dana, te da bi vrijeme apstinencije trebalo biti barem tri dana.