Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problem - PCOS + GERB


Autor Poruka

annamarijahr

29.05.2011. 10:40

Poštovani dokrotre, pozdrav!

Pošto nažalost nisam uspjela riješiti problem sa svojim ginekologom, tražit ću Vaš savjet.

3 godine bila sam na OK - Yasmin, Evra. Prije godinu i pol dg mi je GERB (sa insuff.cardiae) i zajedno sa gastroenterologom došli smo do zaključka da su hormoni prouzrokovali to stanje + konačnu podosta dosadnu i mukotrpnu bolest GERB (prije OK bila sam zdrava u potpunosti)

Iz tog razloga prekinula sam s Evrom u 11.mjesecu 2010. Prve 3 menstruacije došle su svakih 32 dana, četvrta je stigla nakon 40, a petu nisam dočekala. Na današnji datum kasni mi točno 30 dana.

Ginekolog je prije tjedan i pol napravio UZV - rekao da su jajnici policistični (prije OK nisu bili), dao mi Utrogestan i rekao da nakon toga preporuča ponovo OK. sad

Ja zbog GERBa uopće nebi smjela uzimat hormone. A nisam baš ni idealan primjerak što se koagulacije tiče. Nisam uzela Utrogestan jer ne želim ponovo prolazit mučnine koje su mi se javljale kad sam uzimala OK. Hormoni na mene užasno utječu i ne znam šta da radim. Da li je moguće da je tek sad došlo do poremećaja hormona nakon prestanka s OK i hoće li se srediti samo od sebe?

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.05.2011. 17:37

Poštovana, gastroezofagealni refluks nema nikakve veze sa uzimanjem oralne kontracepcije niti ne spada u bolesti koje potenciraju kontraceptivi, niti je apsolutna niti relativna kontraindikacija uzimanju istih.
Svakako savjetujem primjenu hormonskih kontraceptiva, ali prije toga bi bilo dobro napraviti spolne hormone te hormone štitnjače.
Da li će se problem PCOS-a sam riješiti iskreno ne vjerujem. Savjetujem skidanje suvišnih kilograma, tjelovježbu, pravilnu prehranu, prestanak uzimanja alkoholnih pića te pušenja. To je prvo i osnovno što možete ućiniti za normalizaciju funkcije jajnika, ostalo će postići kontraceptivi.