Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi


Autor Poruka

Tara

10.02.2002. 20:26

Postovana dr. Kupesic

Vec tri godine pokusavam ostati trudna, to se nikako ne desava. Uradjeni HSG je potvrdio da mi je desni jajovod zacepljen, medjutim lijevi je uredno prohodan. Nista se nije dogadjalo ni nakon terapije Klomifenom niti poslije Humegona.
U najnovijem nalazu urina ustanovljeno je malo prisustvo krvi.

Pozdrav

Doc dr. sc. S. Kupešić

10.02.2002. 22:25

Poštovana,
U Vašem sluačju bilo bi od najveće važnosti hormonskim i ultrazvučnim praćenjem ustanoviti imate li ovulaciju i ustanoviti nalaz spermiograma Vašeg partnera ili supruga. Tek nakon učinjenih testova može se razmišljati o ev. intratubarnoj inseminaciji, ali svakako nakon prethodne ponovne provjere prohodnosti lijevog jajovoda.

Tara

11.02.2002. 20:19


Zahvaljujem na odgovoru. U toku sam kontrole hormona. Prvi spermogram mog supruga bio je odlican, medjutim uradjen je ponovo prije nekoliko dana i nije bas sjajan. Naime Ph - 6,9, leukociti 8 - 10, progresivno brzo 7 i progresivno sporo 29. Molim Vase misljenje.

Jos jednom veliko hvala

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.02.2002. 21:38

Poštovana,
Predočeni nalaz spermiograma govori u prilog asthenozoospermije, te bi bilo uputno ponoviti nalaz nakon sedmodnevnog intervala. Također je uputno izraziti broj spermija u ml ejakulata, ako i količinu ejakulata, kako bi se dobio uvid u brojnost spermija , koja je jedan od značajnih faktora muške plodnosti.