Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problemi s mjesečnicom!!


Autor Poruka

Sara

03.06.2002. 19:56

Poštovana doktorice!
Imam problema s izostankom mjesečnice.Dobila sam ju s 14 godina, a sada mi je 18 i još uvijek se nije stabilarizirala. Nekad mi dođe svakh 30-40 dana... a nekad mi se pojavi mjesec kasnije ili čak dva mjeseca!
Da li moža upala mjehura ima kakve veze s izostankom mjesečnice?
Što se tiče upale mjehura...nedavno sam stupila u seksualni odnos s partnerom i od onda osijećam peckanje kod mokrenja..i ustanovilo se da imam upalu mjehura! Da li je upalu moguće dobiti zbog seksualnog odnosa ( koristili smo zaštitu...kondom)?
...imam još jedno pitanje... zadnja dva-tri puta kada sam imala mjesećnicu...stigla mi je na vrijeme...(30-40 dana)...no ovaj put mi kasni duže vrijeme...pa me zanima da li je moguće da mi mjesećnica kasni zbog seksualnih odnosa?... trudna nisam...jer sam već napravila test za trudnću (premda sam znala da nisam trudna ..zbog zaštite koju smo koristili..ali zbog sigurnosti sam ipak provijerila!)..
Hvala!!!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

04.06.2002. 15:41

Poštovana,
Neredoviti menstruacijski ciklusi često su obilježja adolescentne i rane generativne dobi u kojoj se upravo Vi nalazite i ova činjenica Vas ne bi trebala ozbiljnije zabrinjavati. Ipak, s obzirom da imate uredan seksualni život preporučila bih primjenu oralnih kontraceptiva i u svrhu zaštite od neželjene trudnoće kao i u svrhu regulacije menstracijskih ciklusa. Svakako prije uvođenja ove terapije trebao bi se učiniti ginekološki i ultrazvučni pregled, te laboratorijske pretrage: KKS, SE, ŠUK, koagulogram, hepatogram, lipidogram i urin sa sedimentom. Zbog smetnje od strane urinarnog trakta preporuča se učiniti i urinokulturu, te sprovesti terapiju sukladno nalazima. Upala mokraćnog mjehura nerijetko se javlja nakon spolnog odnosa, te se ova bolest zove i cistitis medenog mjeseca. Što se tiče kašnjenja menstruacije, ona može biti posljedica i psihičkog opterećenja, te se dodatno i zbog tog razloga savjetuje regulacija menstruacijskog ciklusa kontraceptivima.