Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Profasi ili Progesteron


Autor Poruka

Bibi

28.03.2002. 09:25

Poštovana dr. Kupešić!

Postavila bih vam dva pitanja.
1. Željela bih Vas pitati koja je razlika i ima li je uopće ako se poslije ET dobije injekcija Profasi ili Progesteron. Zašto neki liječnici nekom daju Profasi, a nekome Progesteron nakon ET i što je bolje?
2. Nakon ET ležeći nekoliko dana dobila sam zatvor stolice i jake bolove u želucu koji su srećom ubrzo nestali. No svejedno imam osjećaj napuhnutosti i težine u donjem dijelu trbuha i još uvijek mi stolica nije redovita. Je li to normalno jer za nekoliko dana bih trebala napraviti BHCG ? Inače nemam nikakvih drugih tegoba osim kad hodam lagani bolovi u donjem dijelu trbuha. Napominjem da mi je vraćeno 3 zametka koji su ocijenjeni jako dobri.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.04.2002. 09:59

Poštovana,
Za podršku žutog tijela može se dati progesteron ili Profasi/Primogonyl ili oboje, a odabir terapije ovisi o Vašem nalazu na jajnicima (njihovoj veličini, riziku od hiperstimualcije, broju prenesenih zametaka i sl). Obje terapije se smatraju valjanim i dobro odabranima. Što se tiče povremenog osjećaja nadutosti i bolova u maloj zdjelici, niti oni Vas ne bi trebali ozbiljnije zabrinjavati, jer spadaju u redovite pratioce ciklusa koji su kontrolirnao stimulirani. Zatvor se može često javiti zbog učinka progesterona (koji umanjuje motilitet crijeva), te ga je najbolje rješavati primjenom "domaćih recepata". Želim Vam puno sreće i nadam se da će beta hCG biti pozitivan.