Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prolaktin


Autor Poruka

Amira

01.07.2001. 10:21

Imam 25 godina i jedno dijete.
Godinu dana koristila sam kontrceptiv Stederil M.
Sest mjeseci nakon prestanka primjetila sam zelenkasti iscjedak iz lijeve dojke. Uradila sam bris iscjetka, ultrazvuk dojke, hormone i prolaktin.
Svi nalazi su bili uredni.
Sest mjseci nakon toga ponovila sam nalaz prolaktina i tada je iznosio 682.
Takodje sam uradila ultrazvuk dojke i CT glave.
Nalazi su bili uredni. Prepisan mi je Bromergon.
Nakon dva mjeseca ponovila sam nalaze prolaktina i tada je iznosio 480.
Zanima me da li je uporeba kontraceptiva doprinijela ovom poremecaju s obzirom da oduvijek imam neredovne cikluse ( 2-3 mjseca).
Molila bih za savjet sta mi preporucujete dalje.

S postovanjem !

Doc dr. sc. S. Kupešić

02.07.2001. 06:05

Poštovana,
Lučenje prolaktina povećano je tijekom napornog mišićnog rada, u stresnim situacijam, kod podraživanja bradavica (tijekom dojenja, pa i kod spolnog odnosa), te tijekom trudnoće i razdoblju dojenja (laktacija). Primjena oralne kontracepcije ne bi smjela imati negativan učinak na pojvaljivanje Vaših tegoba, a Vi iz prethodne rečenice procijenite imate li kakvih rizičnih momenata. U vašem upitu ne navodite podatak da li ste prije započinjanja terapije Stedirilom radili hormonsku analizu i određivanje prolaktina, jer stječe se dojam da ste neredovite cikluse imali i prije primjene oralne kontracepcije. Važan podatak je da je CT isključio postojanje ekspanzivnog procesa na hipofizi. Svakako, terapiju koja Vam je preporučena (Bromegon) morate trošiti i nastojati normalizirati vrijednost prolaktina te regulirati menstruacijske cikluse.