Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prolaktin


Autor Poruka

Anja

27.11.2001. 14:15

Postovana doktorice Kupresic,

ja imam mikroadenom na hipofizi ustanovljen prije 4 godine,od tada nikako ne moze da se dovede u normalno stanje.Tri godine sam uzimala Bromergon sada uzimam Dostinex i cijelo vrijeme od tada prolaktin poslije izvjesnog vremena dodje u normalu ali po prestanku uzimanja terapije ponovo se vrati na prvobitno stanje cak se poveca i do 10 puta.Zanima me da li postoji nacin rjesavanja ovog problema s obzirom na anovulacijske cikluse i moje zelje da zatrudnom.
Jos jedno pitanje-da li su anovulacijski ciklusi uvijek povezani sa visokim prolaktinom?
Unapred hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.11.2001. 21:54

Poštovana,
Hiperprolaktinemija uzrokovana mikroadenomom hipofize uzrokom je anovulacije u Vašem slučaju, te se treba pokušati liječiti medikamentozno. S obzirom na Vašu dob bilo bi uputno učiniti CT ili NMR glave kako bi se procjenila veličina lezije, te konzultacija endokrinologa, a po potrebi neurologa/neurokirurga - ukoliko se ustanovi porast lezije tijekom ovog četverogodišnjeg intervala. Liječenje Vašeg poremećaja u direktnoj je ovisnosti s ev. promjenama veličine lezije i razinom prolaktina u serumu.