Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Proširenje bubrega kod fetusa


Autor Poruka

TinaTrudnica

20.09.2019. 07:20

Poštovani doktore,
Trudna sam 28+3.
Na posljednjem ultrazvučnom pregledu doktorica je uočila proširenje lijevog bubrega kod fetusa (dječak) od 9 mm. Nije dala nikakva posebna objašnjenja, ali sam ostala zabrinuta. Zanima me što mogu biti uzroci i posljedice takve dijagnoze budući da čitam da ista može biti povezana s kromosomskim poremećajima? Nisam radila nikakve posebne testove u trudnoći. Nuhalni nabor je u 11. tjednu bio 1.3 mm, nosić jasno vidljiv.
Inače je beba sada teška 1389 g, AFI 14.
Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

20.09.2019. 21:55

Poštovana, blago proširenje pijelona bubrega može se javiti kod zdravih fetusa (češće muških), i to je slučajan nalaz bez ikakvog značenja. Prošireni pijeloni nisu nikada jedino prisutni kod kromosomopatija, nego idu uz druge biljege koji bi mogli upućivati na kromosomopatiju. Potrebno je ultrazvučno pratiti i uočiti eventualnu progresiju nalaza do koje može doći uslijed povišenog otpora kod protjecanja mokraće duž uretera. Takvo stanje se liječi (ukoliko je potrebno) nakon poroda. Oko 10 do 15 % novorođenčadi može imati fiziološku hidronefrozu (pijelon 10 do 15 mm)