Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prvi spolni odnos


Autor Poruka

Radojka

05.04.2002. 21:48

Cijenjena gospođo!
Uskoro bih željela stupiti u prvi spolni odnos,a željela bih se nekako zaštititi. Ne znam da li je kondom prikladan obzirom na "situaciju", ne znam niti da li se kontrac. pilule mogu početi uzimati ( u dogovoru s ginekologom , naravno) i prije tog prvog odnosa, odnosno koliko će vremena proći da postanu djelotvorne.
S prethodnim dečkom sam probala, ali do penetracije nije moglo doći , boljelo me, pa nismo ni forsirali. Da li je problem samo psihičke prirode i da li postoje neki načini da se to "olakša"?
Hvala , srdačan pozdrav

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

06.04.2002. 19:07

Poštovana,
Tenziju i bojazan od prvog odnosa mogla bi smanjiti upotreba kontracepcijskih pilula koje se preporučaju trošiti jedan mjesec prije planiranog snošaja. Važno je redovito ih uzimati prema uputi i prije započinjanja terapije konzultirati liječnika i učiniti laboratorijsku analizu. Mislim da je u slučaju prvih spolnih iskustava bolje opredjeliti se za kontracepcijske pilule nego za mehanički vid kontracepcije za pravilno korištenje kojeg treba veće spolno iskustvo.