Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prvi spolni odnos


Autor Poruka

Innaaannaa

18.10.2017. 08:17

Poštovani,

u vezi sam sa muškarcem koji ima 46 godina već 4 mjeseca. Ja imam 22 godine. Nisam još imala prvo seksualno iskustvo. Želimo imati spolni odnos, ali bez kontracepcije. Menstruacija mi je završila prije dva dana. Imam strah od neželjene trudnoće i zato vam se i obraćam ovim putem. Razgovarala sam o svemu i sa partnerom i on mi je rekao da nemam razloga za strah jer zna što mu je činiti, s tim da navedem da ima dosta iskustva. Imam veliko povjerenje u njega, ali opet imam taj strah od neželjene trudnoće. Trebam li biti u strahu ili ne? (Pitanje je možda malo glupavo, heh, ali moram biti sigurna.)

Unaprijed zahvaljujem!

Ivo Balenović, dr. med.

19.10.2017. 11:09

Poštovana, u normalnom 28 dnevnom menstruacijskom ciklusu u kojem ovulacija nastupa 14. dana, plodni dani se računaju od 11. do 17. dana ciklusa. Naravno, nikada ne možemo biti sigurni kada će točno nastupiti ovulacija. Na Vama i Vašem partneru je da se dogovorite oko metoda kontracepcije.

Lana4pitanje

27.08.2021. 20:55

Postovani,
Imala sam prvi spolni odnos sa deckom 22. dana ciklusa. Ciklus mi inace traje 27 ili 28 dana uvijek. Odnos je bio zasticen kondomom od pocetka do kraja. Medjutim, danas je mi taj 28. dan ciklusa i menge nema. Osjecam blage simptome, blagu bol u grudima, blage povremene bolove u stomaku, glavobolju.
•Da li je moguce da menstruacija kasni nakon prvog spolnog odnosa?
•Da li postoji mogucnost trudnoce u ovom slucaju? Prema aplikaciji koju pratim, 22. dan je neplodan...ali sam uplasena. Molim odgovor

Ivo Balenović, dr. med.

28.08.2021. 21:05

Poštovana, odnos je bio u vrijeme neplodnih dana. Ne postoji mogućnost trudnoće.

Lana4pitanje

29.08.2021. 12:40

Postovani, hvala Vam na odgovoru, ali opet ja.
Pronasla sam ovdje da treba uciniti godisnji pregled ciklusa, te sam to i ucinila. U posljednjoj godini, ciklus mi je najduze trajao 29 dana.A ukupne oscilacije, krenuvsi od najkraceg, nisu vece od 5 dana.
Meni menstruacija sada kasni dva dana. U panici sam. Pored toga sto sam se oslanjala na neplodne dane, koristili smo i kondom i decko je 100% siguran da nije ejakulirao unutar mene ni sa kondomom. Dan prije odnosa, imali smo kratak pokusaj, koji je vrlo brzo prekinut zbog bola, uopste nije bilo ejakulacije i naravno zasticen kondomom.
Starije cure su mi rekle da je normalno da mi kasni prvi put nakon odnosa zbog hormona...Vi ste mi vec dali odgovor, ali morala bih vas jos jednom pitati.
Imam li razlog za strah? Mogu li bez brige cekati menstruaciju?

Ivo Balenović, dr. med.

30.08.2021. 14:20

Nema razloga za brigu. Pričekajte menstruaciju.