Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11342 | Broj poruka: 81571

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Molim Vas tumačenje nalaza kolposkopije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

janaj0705

24.03.2014. 09:45

Poštovani,

Imam 22 godine. PAPA test mi je prije mjesec dana pokazao CIN II. Potom sam napravila brisove. Dokazan mi je HPV visokog rizika. S obzirom na jednog dugogodišnjeg partnera kojeg sam imala i s kojim sam posljednji odnos imala prije dvije godine, pretpostavljam da CIN II i HPV postoje od tada. Međutim, moja je greška što sam tek nedavno išla napraviti prvi PAPA test, čisto rutinski, da bi me naposljetku dočekalo iznenađenje.

Odmah sam krenula s procesom liječenja i prošli tjedan sam obavila kolposkopiju s biopsijom. Ginekolog je bio prilično pozitivan tijekom kolposkopije i biopsije. Rekao je da postoji nekakva mala promjena, toliko mala da dobro da se i vidi i da misli kako ću ja i CIN II i HPV riješiti kao od šale... i da mu i djelujem savršeno dobro i zdravo, itd.

Od 101 pitanja koje sam postavila čovjeku - zaboravila sam ga pitati je li moguće da je to toliko mala promjena ako, po svojoj računici, to imam već dvije godine? Je li moguće da to traje u mom organizmu godinama i napravi toliko malu "promjenicu?"
Naravno, sretna sam zbog njegovih riječi, ali pošto sam paničar i pošto i moji roditelji i ja ne živimo normalno već mjesec dana, već smo okupirani odlascima doktoru i svim mogućim pronalascima lijeka, skeptična sam prema svemu. I zaboravila sam ga pitati da mi protumači nalaz.

Evo nalaza:
Kolposkopija: nevidljiva SKG. Manje ABE oko cerv. ušća. Schiller- opisano područje jod-neg.
Učini se biopsija i ECC-ad PHD.

Je li moguće da nalaz biopsije bude dobar i je li moguće izbjeći, recimo, Letz? No, opet, kako da bude dobar ako već imam CIN II i HPV. I to dvije godine.

Inače, od dana saznanja, uzimam svakodnevno pojačano plivit b, vitamin c, beta glucan 1000 mg.

Ispričavam se na opširnom pitanju. Zahvaljujem Vam na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.03.2014. 10:15

Kolposkopska promjena nije velikog intenziteta. Dakle prikazana je manja zona u kojoj je hpv promjena.
Iz tog promjenjenog dijela uzet je bioptat te će na osnovu phd nalaza biti određena daljnja terapija.
Neki put se prilikom biopsije ukloni skoro cijela promjena pa daljnje liječenje nije potrebno.

janaj0705

24.03.2014. 11:05

Hvala Vam na odgovoru. Lijepi pozdrav.

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.03.2014. 21:05

Molim.

janaj0705

02.04.2014. 09:35

Poštovani,

Javila sam Vam se ranije.

Patološka dijagnoza glasi cervicitis chronica.

OPIS
1. Komadić tkiva cerviksa dužeg promjena 0,7 cm na čijoj se površini nalazi dijelom pravilan višeslojni pločasti, dijelom pravilan cilindrični endocervikalni epitel, a unutar strome umjereno obilan, mononuklearni, upalni infiltrat.
2. Ekskohleat sadrži krv, sluz, tračak urednog višeslojnog pločastog te nekoliko tračaka urednog, cilindričnog, endocervikalnog epitela.

Puno je bolje nego da imam CIN, međutim, riječ "kronično" mi se ne sviđa. Je li moguće zaliječiti tu upalu?

Dobila sam terapiju Betadine vaginalete, Medazol 2x400 mg i Lactogyn vaginalete.
Papa test za dva mjeseca.

Za HPV virus liječnik mi je rekao da nastavim s Beta Glucanom 1,3/1,6... Njega i pijem posljednja dva mjeseca po 1000 mg dnevno i tako ću nastaviti i dalje, uz sve ostale vitamine.
Postoji li realna šansa da se virus zaliječi, makne iz organizma tako da mi bris na njega bude negativan.
Zadnji bris sam napravila 28.3. Kada mi preporučate da napravim sljedeći? Uistinu ga se želim riješiti...

Hvala Vam na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.04.2014. 23:30

Phd nalaz bioptata i ekskohleata je uredan i ne ukazuje na hpv infekciju.
Postoji dakle šansa da je virus nestao ili je biopsija uzeta s mjesta gdje nema promjene vezane uz hpv.
Vjerovatno ovo drugo jer je na kolposkopiji nalaz jako malen pa je teško baš tu uzeti uzorak.
Terapija je u redu te slušajte savjet svog ginekologa.

snjeguljicai7patuljaka

04.04.2014. 19:45

Poštovani,
imam 22 godine, nalaz papa testa iz 12.mj.2012. godine je cin I, 8.mj.2013. cin II, 12.mj. 2013. ASC, ne može se isključiti ASC-H, 2.mj.2014. uredan nalaz. Kolposkopija je napravljena (bez biopsije) i prema liječniku najbolje bi bilo napraviti lletz zahvat. (Nalazi kloposkopije su: umjerena cervikalna displazija; I rezultat kloposkopije-zadovoljavajući za interpretaciju; skvamokolumnarna granica-vidljiva u cijelosti; II kloposkopski nalaz je-abmnormalan nalaz; III lokaliazacija i rasprostranjenost nalaza: kloposkopska promjena nalazi se-unutar transformacijske zone; kloposkopska promjena je:unutar 2.kvadranta; kloposkopska promjena zaprema-50% površine cerviksa; IV gradus kloposkopske lezije: G1 kloposkopski gradus/low grade kloposkopija-nježni mozaik; G2 kloposkopski gradus/high grade kloposkopija-grube punktacije; Razno-upalni proces.) Nažalost nalaz tipizacije HPV-a je tip 16.

Molim Vas mišljenje može li se sa lletzom još pričekati ili bi bilo bolje obaviti što prije zahvat? Nejasno mi je kako je zadnji nalaz papa testa uredan, je li moguće da je lažno negativan? Postoji li mogućnost da se ipak promjene na vratu maternice povuku same, jeste li se u praksi kad susreli s tim sa sličnim nalazima kao mojima? Također me zanima je li praksa određivanje ploidnosti tumorskih stanica (pročitala da se kod nalaza hpv-a tipa 16 određuje ploidnost i prema tome određuju daljni postupci,) i gdje se to može obaviti? Htjela bih što je moguće više odgoditi lletz... Također vas molim ako mi možete dati preporuku gdje,odnosno kod koga obaviti lletz u Zadru ili Zagrebu.

Zahvaljujem Vam na odgovoru. LP.

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.04.2014. 23:10

Kolposkopska i citološka dijagnoza/PAPA / sugerira daljnju dijagnostiku.
Dakle prvo i osnovno se mora napraviti biopsija i ekskohleacija cerviksa a dalje treba postupiti prema nalazu bioptata.
Neki odmah nakon ovakvog nalaza i nalaza papa testa rade letz što po meni nije u redu.
Treba poštivati algoritme postupanja. Nakon biopsije se promjene mogu svakako povući i nije nužno odmah trčati na LETZ.

snjeguljicai7patuljaka

05.04.2014. 21:45

Hvala Vam na odgovoru!
Možete li mi objasniti koja je razlika između biopsije i ekskohleacije cerviksa, odnosno kakvi nalazi se dobiju biopsijom a kakvi ekskohleacijom cerviksa i zbog čega je potrebno napraviti obje pretrage? Koliko bi se moglo sačekati sa lletzom ako ovi nalazi ne budu dobri?

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.04.2014. 22:30

Biopsija je uzimanje uzoraka sa površine vrata maternice a ekskohleacija sa kohleom(instrument) iz cervikalnog kanala.
Vi još uvijek nemate patohistološku dijagnozu tj. verifikaciju lošeg citološkog nalaza.
Ako nalaz bioptata dođe cin3 tada je može ponovoti još jedan papa test nakon 6 tjedana a ako i on bude cin3 tada se pristupi letzu.
Dakle biopsija i ekskohleacija se izvode tijekom istog zahvata.

snjeguljicai7patuljaka

08.04.2014. 00:20

Poštovani,
Nakon cin I, cin II, asc ne može se isključiti asc-h (u zadnjih godinu dana), stigla su dva uredna papa testa koja su rađena u razmaku od mjesec dana kod drugog liječnika. (Imam hpv tip 16). Dva dana prije posljednjeg papa testa imala sam zaštićeni spolni odnos. Može li se zbog toga papa test pokazati lažno negativnim??? Nakon sreće zbog dobrog nalaza počelo me mučiti to pitanje...
Također je pri tom uzimanju papa testa liječnik rekao da mu je bilo nezgodno uzeti bris jer mi je maternica spuštena (mislim da je tako rekao) a to do tad nije bilo tako, cak mi ni liječnik koji me pregledavao mjesec dana prije toga nije to rekao. Kako dođe do promjene položaja maternice i ima li to kakve posljedice?
Najljepša hvala na vašim odgovorima!

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.04.2014. 11:25

Spuštenost maternice nema veze s promjenama na vratu maternice.
Osobno bih s obzirom na hov i kolposkopsku sliku napravio biopsiju i ekskohleaciju.

janaj0705

07.06.2014. 12:50

Poštovani doktore,

Javila sam Vam se ranije. (Prethodne poruke.)
Naime, prošlo je dva mjeseca i sad mi slijedi novi Papa-test.
Popila sam svu terapiju kako je propisana... I dalje se trudim podizati imunitet.

CIN-ova, kako kaže biopsija, nema. No, međutim, tu je ta kronična upala. Iako sam popila svu terapiju, s obzirom da je upala kronična - bojim se da je i dalje prisutna i da će Papa-test opet pokazati CIN II kojeg, prema nalazu, nema.
I u tome slučaju - ako opet pokaže da imam CIN II, hoću li morati prolaziti ponovno kroz isti postupak?

Ima li šanse da Papa-test bude uredan?

Hvala na odgovoru!
I isprike na mogućoj gnjavaži.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.06.2014. 13:10

Napravite cervikalne briseve. Terapija se da po nalazu istih.

ah2102

21.11.2014. 15:50

Poštovani, prvi Papa test pokazao je cin I, opisna dijagnoza miješana flora. Naredna tri Papa testa bila su uredna. Kolposkopski nalaz kaže: ZT stabilna, zatvoreni tip, tip 1, SKG vidljiva, na 13h malen areal diskretnog ABE, jodna proba neg. Molim Vas pojašnjenje, hvala unaprijed na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.11.2014. 22:20

Kolposkopska slika je vrlo blaga. S obzirom na manju zonu ace savjetujem bris na hpv.

mmmaja50

21.10.2015. 10:35

Imam 31 godinu,do 10 mjeseca 2014 Papa-uredan,u 10 2014 cin 1, 01.2015-cin 1 i hpv VR poz CB uredni, 05/2015 cin. 19.10.2015 napravljena kolposkopija(SKG vidljiva.T1.Upalne promjene.Na 1-2h jedna nepravilna KŽ.Blago ABE,jod.neg. Potrebno naraviti bopsiju na 1-2H).Molim Vas tumačenje nalaza i vaše mišljenje o biopsiji?Dali ju je potrbno uciniti obzirom da jedan ginekolog kaže da odem,a drugi kako je prerano i da bi napravio još ciklus liječenja s vaginaletama ACIDOSALUS plus krema DALACIN,a nakon toga ovisno o papi eventualno biopsija.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.10.2015. 00:15

Mislim da sada nije nužna biopsija. I kolposkopska slika je minor change.
Napravite kontrolni PAPA test za 4 mj.

mmmaja50

22.10.2015. 10:30

Puno Vam zahvaljujem na ažurnom odgovoru,uvelike ste mi olakšali odluku.
Lijepi pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.10.2015. 00:00

Molim.