Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak endometrija


Autor Poruka

Alba Maris

19.07.2022. 11:00

Poštovanje,kiretirana sam početkom 5.mj.,dg.Adenoca.endometrioides endometrii. Nalaz nisam dobila ja već moja liječnica( nakon 6 tjedana) koja me uputila na operaciju,nalaz u prilogu:
Opis i tijek operacije
Preko ubodnog reza na pupku uvede se Veresova igla i učini pneumoperitioneum. Postavi se kamera i tri radna trokara. Nalaz:
uterus i adneksa makroskopski uredni, ostali nalaz u trbuhu uredan. Zbog izrazite pretilosti te slabije vizualizacije odustaje se
od limfadenektomije. Koaguliraju se i režu lig. infundibulopelvica, lig. rotunda, vasa uterina obostrano. Obreže se ultrazvučnim
nožem porcija uterusa, a potom se odstrani uterus u cijelosti sa adneksima vaginalnim putem te se pošalju na PHD kao
materijal 1. Hemostaza uredna. Vagina se šiva pojedinačnim šavima ,a pritom se priljube i lig. rotunda uz bataljak vagine.
Inspekcijom trbušne šupljine nalaz uredan. Ispere se trbuh. Odstrani se kamera i radni trokari, a na ubodna mjesta postave se
šavi. Urin u kateteru bistar. Zahvat protekao uredno.
Vjerojatno nalaz ni sad neću dobiti jer mi je liječnik rekao da mu se javim krajem mjeseca,i on će provjeriti kakav mi je nalaz.Zanima me,dali imam pravo dobiti svoj nalaz i mogućnost drugog mišljenja radi ev.zračenja i kemoterapije,limfni čvorovi nisu odstranjeni,pa nisam sigurna da će nalaz biti točan.Osim toga,dali se šavovi postavljaju i u pupak,izvađeni su mi samo okolni šavovi,a iz pupka nije izvađeno niti je išta bilo vidljivo.
Hvala vam na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

19.07.2022. 17:20

Poštovana, nakon što patolog postavi definitivnu dijagnozu (gradus tumora, dubina prodora u miometrij...) konzilij će odlučiti o daljnjim postupcima (ukoliko budu potrebni). Što se šavova tiče to bi trebali pitati operatera.