Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak trupa maternice


Autor Poruka

Tina48

09.01.2003. 01:12

Molila bi odgovor koji su simptomi raka trupa maternice kod žena u postmenopauzi.Koliko je vremena potrebno da se on razvije i kojom se metodom može utvrditi ili isključiti.

Prof. dr. Josip Djelmiš

09.02.2003. 18:57

Poštovana gospođo Tina,
Simptom raka trupa maternice je krvarenje i to je rani simptom. Svako krvarenje u postmenopauzi je sumnjivo na rak trupa maternice. Dijagnosticira se uzimanjem tkiva i patohistološkim pregledom.

Tina48

09.02.2003. 23:56

Poštovani Prof.dr.Josip Djelmiš zahvaljujem na odgovoru.Najljepše bi molila da mi date savijet.Živim u manjoj sredini gdje se možda ne primjenjuju najnovija dostignuća i zato prije nego se odlučim koje korake poduzeti lakše mi je ako mi ovako preko interneta možete dati savijet.Imam 54 godine i šesta godina da nemam manstruaciju.Po preporuci ginekologa uz normalno sve laboratorijske i ginekološke preglede rabila sam Kliogest,Activelle i na kraju Livial.Nako 6-7 mjeseci
uporabe svih tih tableta dolazi do sukrvice a zadnji preparat i do nečega šta je izgledalo kao normalna menstruacija.Kad ne pijem ništa nema ni sukrvice ni krvarenja.I tu dolazi do moje dileme.Svi kazu da bi morala pristati da kiretažom uzmu komadić tkiva.To je trenutak nažalost gdje ja od straha skoro padam u nesvijest.I mislim ima li ista lakse ,jednostavnije da ne boli.Iskreno rečeno neznam zašto ali mislim da nisam bolesna ginekološki budući da nikad nisam ni bila bolesna ginekološki i zato mi ta kiretaža izaziva užas.Oprostite šta sam se raspisala ali drukčije mi nebi ni mogli dati savijet.Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. Josip Djelmiš

12.04.2003. 23:14

poštovana Tina48,
S obzirom na terapiju (Kliogest, Activelle) krvarenje je posljedica uzimanja tih lijekova (hormona), a ne karcinoma endometrija. Nije potrebna kiretaža.