Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ranica i hpv


Autor Poruka

Jasna

30.10.2001. 15:33

Postovana,
U 3. mjesecu ove godine dijagnosticiran mi je hpv virus CIN I, prvo sam dobila terapiju viroleksa, i mast i tablete, nakon 3 mjeseca ponovljen je nalaz s istim rezultatima. Otisla sam k drugom lijecniku da cujem drugo misljenje - ovaj se nasmijao na spomen viroleksa i rekao mi da moram poboljsati imunitet (inace sam opcenito slabijeg zdravlja sklona upalama) vitaminima, prije svega uzimanjem antioksidansa. Osim toga predlozio mi je da napravimo premazivanje ranice (nisam jos rodila) jer bi i ona mogla utjecati na zadrzavanje virusa u organizmu. Znam da ste vec dosta pisali o hpv-u, ali mene zanima da li ima kakve uzrocno posljedicne veze izmedu ranice i hpv-a, pogotovo zbog toga sto je meni ranica dijagnosticirana jos prije 7 godina.
Unaprijed hvala i lijep pozdrav.
Jasna

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.10.2001. 20:59

Poštovana,
Takozvana ranica na cerviksu i HPV infekcija nemaju neke značajne povezanosti iako se nerijetko mogu nalaziti udruženo."Ranica" je posljedica prikaza cilindričnog epitela koji inače pokriva kanal grlića maternice, a u reprodukcijskoj se dobi može nalaziti na samom grliću i predstavlja "crvenu pjegu" koja je posljedica kisele izlučevine rodnice u ovoj životnoj dobi . Nalaz postaje uočlljivijim ukoliko se ovoj promjeni pridruži upala ili razdor grlića nakon poroda.
HPV infekcija je s druge strane spolno prenosiva bolest koja napada maternični grlić. Stoga ukoliko se ovakva promjena pridruži prijašnjoj leziji cerviksa poput ranice može doći do formiranja jasno prikazive lezije. Ipak, ne može se ustanoviti da su npr. pacijentice koje imaju "ranicu" podložnije HPV infekciji. O različitom pristupu HPV infekciji smo već obimnije izvještavali na ovim stranicama, ali svakako valja napomenuti da jednoznačna i visoko uspješna terapija nažalost ne postoji. terapija multivitaminskim preparatima i antioksidantima može se smatrati dopunskom terapijom, ali najveću pozornost treba obratiti lokalnom nalazu i terapiji (liječenje pridruženih bakterijskih infekcije, redovite kontrole, ev. invazivne metode pretrage i sl.)

daria

07.11.2001. 10:13

Poštovani !
Bila sam na redovnom ginekološkom pregledu i kod papa testa citolog je
pokazao sumnju na klamidiju i već uobičajnu upalu, moj ginekolog mi je prepisao sumamed ( dvije tablete odjedamput, a drugu sljedeći dan ), prepisao mi je također i geonistin vaginalete na sredini ciklusa.
Pa me zanima dali nakon ove terapije klamidija nestaje?
I dali imam razloga biti zabrinuta?