Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ranica na grlicu maternice


Autor Poruka

Ana

02.01.2005. 11:16

Na proslom gin. pregledu, dr. mi je spomenula ranicu na grlicu maternice. Rekla je da to nije nista opasno i da je normalno. Pregledom je utvrdeno da je sve u redu. Cekam PAPA test. Da li mi mozete objasniti sto znaci ta ranica i da li je uistinu bezopasna.

Unaprijed zahvaljujem

prof. dr. Josip Djelmiš

22.01.2005. 22:25

poštovana Ana,
ne radi se ni o kakvoj "ranici" na vanjskom dijelu vrata maternice (egzocerviksu) nego o sluznici (žljezdanom epitelu) koja se iz kanala vrata maternice (cervikalni kanal) može nalaziti na vanjsko dijelu vrata maternice, što je čest nalaz u žena generativne dobi. Na vanjskom dijelu vrata maternice se nalazi pločasti epitel, a u cervikalnom kanalu žljezdani epitel. Tako makroskopski vidljiv žljezdani epitel oko vanjskog materničnog ušća (egzocerviksu) se označava kao "crveno područje" što je potpuno uredan nalaz.

vesna92

22.02.2008. 20:35

Zanima me jeli bolje spaliti ili zalediti ranicu maternice? Šta mi savjetujete?

Miro Šimun Alebić, dr. med.

05.03.2008. 15:15

Poštovana,
odgovor jako ovisi o PAPA nalazu, mikrobiološkoj obradi te hormonalnom statusus koji "ranicu" prati. Ukoliko je sve od navedenog uredno na izbor je veliki broj metoda s podjednakom stopom uspješnosti.

svire

22.07.2016. 12:45

pree godinu dana mi je na ginekoloskom pregledu ustanovljena ranica, gde mi je doktorka rekla da treba uraditi papa test ... ja ne znam zasto to nisam jos ucinil, valjda iz nekog straha... sada vec drugi put ili treci imam sukrvicu nakon dan nakon jaceg odnosa, pa sam procitala da moze biti od toga..
sad mene zanima, imala sam virusne bradavice na licu, da li je taj virus mogao da se prosiri i na ranicu posto i njega napada virus obzirom da ga verovatno imam u telu cim mi se ispoljilo u vidu ravnih mladalackih bradavica?
idem ovih dana na pregled svakako, ali sam prestravljena, da je mozda godinu dana previse proslo, i da vec dobijem neki gori stadijum na testu?
da li u svakom slucaju moze biti izleceno bez nekih operacija i tako toga, vec medikamentima jacim? bas sam se uplasila sad imam 24 godine hvala vam na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.07.2016. 00:30

Bradavice na licu nemaju veze s ranicom na vratu maternice. Svakako či prije napravite PAPA test.
O daljnjim postupcima kad dobijete nalaze PAPA testa.

Gud4

27.05.2019. 15:20

Postovani molim Vas za odgovor
Danas sam prvi puta bila kod ginekologa i napravio mi je papa test i cekam rezultate. Imala sam nezasticeni odnos prvi puta pocetkon ovog mjeseca i dobila sam gljivicnu infekciju od nezasticenog odnosa i sada 7 dana koristim vaginalete. Međutim dok je ginekolog zavrsio s papa testom malo sam krvarila. Rekao mi je da je nasao neku ranicu na grlicu maternice i nadodao da je valjda od infekcije. Molim Vas da mi kazete je li to normalno i trebam li se brinuti?
Unaprijed se zahvaljujem, lp

Ivo Balenović, dr. med.

27.05.2019. 16:15

Poštovana, 'ranica' je narodni izraz za zonu transformacije na vratu maternice. To je mjesto gdje stanice koje se normalno nalaze unutar vrata maternice izlaze na površinu zbog djelovanja hormona. To je česta pojava kod žena u generativnoj dobi i nije patološko stanje. Jedini problem je taj što su te stanice osjetljivije na razne utjecaje (jer nisu na svom prirodnom mjestu) i tu najčešće nastaju promjene u smislu atipija. Ukoliko je papa test uredan nije potrebno nikakvo liječenje.