Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ranica na grliću maternice i PCOS


Autor Poruka

Svifters

06.05.2014. 10:45

Poštovani,
tražila sam odgovor na svoja pitanja na forumu no nisam ih uspjela naći pa pokrećem novu temu.
Naime, borim se sa obilnim iscjetkom već pune dvije i pol godine (vodenasti, bijeli iscjedak), radila sam sve moguće briseve i jedino što je ispalo pozitivno i to u maloj količini (manje od 10^4) jest Ureaplasma koju sam uspješno izliječila no moj iscjedak se nastavio. Jedino što mi preostaje jest saniranje ranice grlića maternice ili ektopija pa me zanima možete li mi reći postoje li kakvi rizici kod liječenja te nakon koliko tretmana se vide rezultati. Budući da imam 22 godine i nisam rađala, ginekologica mi je savjetovala premazivanje Albothylom.

Kako sam se prebacila kod nove ginekologice (koja mi je i rekla kako bi pojačan iscjedak mogao biti uzrokovan upravo tom ranicom) radila sam ultrazvuk kad mi je bio 9. dan ciklusa, endometrij mi je bio tanak 4.52mm (nije li to pretanko? i čime može biti uzrokovano?), a jajnici su bili policistične strukture dimenzija - 4.03x2.28x3.35cm odnosno 4.45x2.53x2.28cm - bez vodećeg folikula za tekući mjesec. Sve me to isprepadalo jer mi prošla ginekologica nije spominjala ni ektropij niti policistične jajnike.
Također mi je doktorica rekla da se jedan jajnik spustio (pretpostavljam zbog težine?). Oba su jajnika volumena preko 16ml, da li je to normalno?
Inače imam Gravesov sindrom koji već godinama držim pod kontrolom sa minimalnom dozom ljekova. Zanima me kako je moguće da imam policistične jajnike ako su mi menstruacije redovite, svakih 28dana, i nemam nikakve simptome PCOS-a osim što me sami jajnici bole s vremena na vrijeme. Zadnje 2 godine nemam iscjedak karakterističan za plodne dane (rastezljiv i proziran) te mi je doktorica rekla kako vjerovatno uopće od tad nisam ni ovulirala. Idem vaditi spolne hormone uskoro (čekam menstruaciju kako bih ih mogla 3. dan izvaditi). Znam da je ovako teško reći, ali koje su mi opcije? Znam da policistični jajnici nisu izlječivi, ali želim to što više dovesti pod kontrolu kako bih jednog dana mogla imati djecu.
Možda nije loše za napomenuti da ne koristim nikakvu oralnu kontracepciju.
Unaprijed hvala na odgovoru

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.05.2014. 21:40

Previše ste toga nekoherentno nabacali. Što ste tiče pcosa, vidjet ćete kad napravite spolne hormone.
Što se tiče ranice na vratu maternice terapija premazivanjem albothylom mi se čini svrsishodnom i sam bih vam istu preporučio.

sanelas

27.06.2014. 00:50

Poštovani!
Imam ranicu preko cijelog grlića maternice. To "vučem" već nekih 5 godina i nikada mi nitko nije spomenuo da bih ju trebala spaliti. Tako nekako prije 5-6 godina mi je otkriven i HPV visokog rizika, te CIN 1, da bi sada već prešao u CIN 2 pod upitnikom. Privatni ginekolog mi je savjetovao spaljivanje ranice, te da bi se time CIN moga riješiti. No, ukoliko papa pokaže da je CIN 2 da onda ne smije spaljivati već da moram ići na kolposkopiju i biopsiju.
Koji su rizici ukoliko odem na spaljivanje, tj. da li može biti nekih posljedica iako nisam rodila još?
dugo to "vučem" i željela bih to nekako riješiti ali sa puno strana i od više liječnika čujem različite priče. Koje je vaše mišljenje?
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.06.2014. 23:20

Postupak je kolposkopija i biopsija. Na osnovu navedenih pretraga odredit će se daljnja terapija.
Također se može napraviti i LETZ biopsija ako promjena nije baš velika (nakon kolposkoije)

samantha12

16.06.2017. 10:45

Poštovani,
molim pomoć, naime redovita sam na ginekološkim pregledima, imala sam dva poroda, zadnji 9/2016. Prije toga sam imala pozitivan bris HPV 16 i CIN 1 prema 2.
Naredne tri pape su bile uredne u vidu CIN-a koji se spontano povukao nakon vaginaleta (dobila sam ih jer je tada bila naznačena jaka upala na papi). Također imam "ranicu", zbog koje već dugo imam jak iscjedak i česte upale. Zadnji papa 6/2017 uredan osim jake upale, ginekologica je također odradila bris ali samo na aerobe koji je bio sterilan, a na papi je naznačena jaka upala, miješana flora i dogovarale smo se da ću na jesen ići privatno spaliti taj ektropij. No, imam bolove u donjem dijelu trbuha više od 3 tjedna, odradila sam i urinokulturu i sve je bilo u redu. Zadnju menstruaciju sam imala 30.3.2017. no i inače imam neredovite cikluse (PCOS) pa ću vaditi i hormone (imala sam unazad mjesec dana dva puta po svijetlo smedi iscjedak koji je trajao po jedan dan). Spominjala je da postoje neke vaginalete koje ne idu na recept nego se kupuju a da umire taj ektropij i upalu, ali nisam je uspjela pitati koje bi to jer smo se čule telefonski osim na temu pape i u vezi te ranice i metoda saniranja, pa bih Vas molila ako biste mi mogli reći koje bi to vaginalete bile jer je ona trenutno na godišnjem a htjela bih se riješiti bolova koji traju već dugo (tupi bolovi u donjem dijelu trbuha uz jaki žućkasti iscjedak)? I da li je moguće općenito da menstruacija kasni zbog upalnog procesa ili je to nešto što se događa isključivo zbog hormonalne neravnoteže?
Hvala unaprijed i lp!

Ivo Balenović, dr. med.

16.06.2017. 23:05

Poštovana, menstruacija kasni isključivo zbog hormonskog poremećaja. Zaista vam ne bi znao odgovoriti na koje vaginalete je mislila vaša liječnica.