Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Re:bakterije u urinokulturi kod trudnoće


Autor Poruka

adrijana

24.12.2001. 22:06

Poštovana doktorice

U 24 tjednu trudnoće u nalazu urinokulture pronađena mi je bakterija esichericha coli, ginekolog mi je preporucio ceporex kojeg sam uzimala dva tjedna. Nakon ponovne analize urina pronađena mi je bakterija entrobacter cloacae, preko 100000/ml.
Sada se nalazim u 30 tjednu trudnoće, molim da mi odgovorite o kojoj je bakteriji riječ i dali će ponovno korištenje antibiotika štetno utjecati na razvoj moje bebe.
Čestit i blagoslovljen Božić, te puno uspjeha u Novoj 2002.- od Adrijane

Doc dr. sc. S. Kupešić

25.12.2001. 10:29

Poštovana gospođo Adrijana,
Prije svega zahvaljujem na lijepim željama i koristim priliku da uzvratim istim. Ovaj nalaz enterobaktera od 100 000 ne smatra se signifikantnom bakteriurijom, ali zahtijeva oprez. Preporučila bih obilnu hidraciju urološkim čajem (više od 2 l tekućine svakog dana) tijekom 7 dana i ponovila bih urinokulturu nakon novogodišnjih praznika, kojom prilikom bih učinila i bris cerviksa na aerobe i anaerobe. Kada već radite cervikalni obrisak bilo bi dobro da učinite bris i na ureaplazmu, mikoplazmu i klamidiju. Ukoliko se u cervikalnom obrisku i nalazu urinokulture bude nalazio uzročnik i ukoliko neće biti znakova kolonizacije (enterokok može biti dio fiziološke flore, proijeklom iz bliskog debelog crijeva), po potrebi će se ordinirati antibiotsko liječenje. U ovoj gestacijskoj dobi ne morate brinuti o štetnosti antibiotske terapije, ali je u slučaju infekcije treba sprovoditi kako ne bi došlo do infekcije fetusa tijekom poroda.
Puno sreće.