Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


recidiv CIN-a


Autor Poruka

božana

03.06.2004. 13:02

2001G-CIN II,promjene povezane s HPV,kolposkopija:na prednjoj usni ektopij,u forniksima brojni sitni kondilomi,terapija:podophyllin,5Fu krema.Iza toga 3mj.2002-CIN II(V+++,C+++,E++),promjene povezane s HPV.Rađena tipizacija HPV i biopsija-obe negativne.Od 7mj2002 do 10mj2003 5 urednih PAPA nalaza.2mj.2004-CIN II(V++,C++),promjene pov.s HPV.Terapija:geonistin vag.
4mj.kolposkopija:ektopij oko vanjskog ušća,u forniksima brojni debeli kondilomi,VAIN promjene.Terapija:fulgurirani forniksi(meni su rekli da su spalili pola promjena i da dođem za 2 mj na još jedno spaljivanje).15 dana nakon toga tražim mišljenje drugog liječnika i urađena kolposkopija:mala polja bijelog epitela na usni,nema kondiloma,forniksi slobodni.Učinjen PAPA-CIN III(V++,C++,E+).Taj drugi liječnik predlaže hitno eksciziju.
Moje pitanje:trebam li hitno na eksciziju i kojom metodom(predlažu LLetz),i to bez biopsije i ponovljenog PAPA ili da idem na nastavak spaljivanja i pričekam kontrolni PAPA 3 mj iza toga.Da li je moguće da je zadnji PAPA CIN III samo zato što je uzet 15 dana nakon spaljivanja,pa su stanice možda sve upaljene.Kako liječiti VAIN promjene i riješiti se virusa iz rodnice(V++)?Imam 32g,nisam rađala,krhke sam građe.

prof. dr. Josip Djelmiš

24.06.2004. 08:06

Draga Božana,
moj savjet je, ponovite Papa test i ukoliko je ponovno CIN III trebalo bi učiniti biopsiju i nakon toga se odlučiti za daljni postupak.

BRANKA

28.06.2004. 22:09

uradjen mi je Papa test i nalaz glasi/osim uobicajenih skvamoznih celija u materijalu se nalaze i celije sa jako velikim,lako nepravilnim jedrom i obilnom citoplazmom.Zakljucak/atipicne skvamozne celije neodredjenog malignog potencijala ili CIN II/III.Uradjena je i biopsija cerviksa,a klinicka dijagnoza je/ERP PVU.
NALAZ/ DYSPLASIA EPIZHELI II
SQUAMOSI INCIPIENS CIN>LSIL>
Molim vas,odgovorite mi da li ovi nalazi treba da me zabrinjavaju i sta dalje?Nadam se da sam dobro prepisala nalaze.Unapred zahvalna,Branka.