Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Royazol


Autor Poruka

Nika

12.05.2002. 20:29

Postovani,

da li se smanjuje učinkovitost Royazol oralnog gela protiv gljivica u usnoj šupljini ako se gel ne proguta nego samo nekoliko minuta drži u ustima.

Koliko treba proći vremena od ponovnog uzimanja Royazol vaginaleta ukoliko se Candida ponovo javi? Po čemu se Royazol razlikuje od ostalih mikotika jer mi se čini da mi je u borbi s Candidom jedino s Royazolom duže potrajalo stanje bez gljivica.

Zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem,

Nika

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.05.2002. 14:47

Poštovana,
Rojazol spada u skupinu mikonazola i služi za vanjsku uporabu, te bih savjetovala da se primjenjuje lokalno, a ne sistemski. što se tiče alternativnog lokalnog liječenja dolazi u obzir primjena Nistatina (Mycostatina), Geonistyna (nistatin u kombinaciji oksitetraciklinom), Klotrimazolom (Canesten), Ekonazolom (Ecalinom). Svoi ovi preparati primjenjuju se lokalno, nanošenjem na sluznicu.
Ukoliko se radi o opetovanim, učestalim infekcijama uz lokalno liječenje može se provoditi sistemska primjena antimikotika (npr. Flukonazol - Diflukan koji se primjenjuje peroralno ili Itrakonazolom - Orungalom, koji se također primjenjuje u obliku tableta za peroralnu primjenu). Svakako peroralna primjena antimikotika mora biti određena od strane liječnika, uz prethodnu laboratorijsku analizu kojom se potvrđuje Vaše zdravstveno stanje i uredni laboratorijski parametri s naglaskom na jetrene probe.