Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rupica na opni


Autor Poruka

Ognjenka

27.01.2002. 20:21

Moja kcerka ima 30 godina.Prvi put je trudna.21 je sedmica trudnoce i ustanovljeno je da gubi plodnu vodu.Pronasli su bakteriju "gardinella" koja je vjerovatno prouzrokovala rupicu ili usljed tvrde stolice.Mora stalno lezati.Molim vas da mi odgovorite:jeli opasno uzimati "Zitromax"
za bebu.Sta vi preporucujete.Ona lezi u velikom svjetskom medicinskom centru ali ja zelim cuti misljenje nasih ljekara.Vodu gubi jako malo .Mozeci doci do zatvaranja te rupice.
Srdacan pozdrav Ognjenka

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.01.2002. 19:07

Poštovana,
Prijevremeno prsnuće vodenjaka u gestacijskoj dobi od 21 tjedan veoma je zabrinjavajuće jer dovodi do komplikacije u vidu upale plodovih ovoja uslijed ascenzije mikororganizama. Pretpostavljam da Vaša kćerka prima antibiotsku terapiju, te da se detaljnim pretragama nastoji ustanoviti uzrok ovakvom stanju (na temelju literaturnih izvješća i osobnog iskustva Gardnerella vag. ne smatra se vjerojatnim uzročnikom ovakvog stanja, a naročito ne napor prilikom tvrde stolice). Uzrok ovakve promjene vjerojatna je predležeća upala (endometritis koji je postao manifestnim u drugom tromjesečju trudnoće).
Što se tiće Zitromaxa, molim Vas da me upoznate s generičkim imenom ovog preparata kako bih Vam mogla dati odgovor da li je potencijalno štetan u ovoj gestacijskoj dobi.

Ognjenka

28.01.2002. 23:46

Prije svega da vam se zahvalim na expeditivnosti.Ovo sto radite toliko je humano da moze sluziti mnogima za primjer.
Sada cu malo podrobnije obrazloziti stanje moje kcerke pa da mi odgovorite u kojoj mjeri je to "veoma zabrinjavajuce."
Moja kcerka je osjetila bolove u zeludcu i imala nagon na povracanje .(na zapadu vlada neka stomacna gripa) Imala je jake crijevne kontracije.
Tada je otisla u bolnicu i tamo su joj nasli malo plodne vode i predpostavili da ima rupicu na vodenjaku. Ukljucili su joj azitromicin (zitromax) zbog preventive od moguce upale izazvane mikobakterijom ili ureaplazmom i amplicilin zbog nekih drugih bakterija.(kcerka je studirala mikrobiologiju)Medutim dosadasnji lab.podatci nisu ustanovili prisustvo tih bakterija, pa su nakon prve doze azitromicin iskljucili a nakon 4 dana i amplicilin obustavili.Trenutno nije ni na jednom antibiotiku jer je nalaz na ostale bakterije bio negativan.Ljekari joj kontrolisu vodu koja otice i kazu da kolicina nije zabrinjavajuca, a da je plodna voda uredna (bistra).
Za sada je jedina terapija lezanje (strogo mirovanje). Jos su joj uzeli kulturu stolice, jer je bila na Kubi 15 dana ranije.Ti nalazi nisu gotovi.
Oprostite na laickim izrazima ja sam osoba sklona tehnici.Jos da vam kazem da ona lezi u Montrealu u jednom od najpoznatijih svjetskih med.centara. Mozda i to moze pomoci. Ja imam povjerenje u nase ljekare i zelim cuti vase misljene jos jednom (nakon ovih novih podataka).
Od sveg srca vam unaprijed hvala. Ognjenka iz Svedske

Doc. dr. S. Kupešić

29.01.2002. 15:49

Poštovana,
U cijeloj kliničkoj slici najvažnije je da Vaša kćerka nema znakova infekcije, te da je pod strogim kliničkim nadzorom koji analizira svako odstupanje laboratorijskih nalaza (krvne slike, plodove vode i sl). Ne mora Vas brinuti korištenje azitromicina u trudnoći (to je popularni preparat Sumamed, koji je lansiran od strane naše Plive, na što smo veoma ponosni), jer brojna klinična iskustva potvrđuju da u ovoj gestacijskoj dobi nema nepoželjnog učinka na plod. Vrlo je važno kontrolirati (ultrazvukom) količinu plodove vode, jer njena dostatna količina je uvjet normalne funkcije bebinih bubrega, pluća, pokreta...
Također je važno pratiti aktivnost maternice (elektromiografija) kako bi se u slučaju nastupa kontrakcija ili prijevremenog otvaranja ušća mogla uvesti dodatna terapija. Puno sreće u daljnjem tijeku trudnoće. S obzirom da je Vaša kćerka vjerojatno hospitalizirana Gillu, uvjerena sam da naši kolege u ovoj uglednoj ustanovi rade sve kako bi zaštitili Vašu kćer i njenu prinovu.