Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


savjet bi mi dobro dosao


Autor Poruka

Ivona

07.03.2002. 13:58

Imam 28 god. i dva spontana pobacaja koja su se dogodila u razmaku od godinu dana.Poslije prvog(kolovoz/2000)moj ginekolog nije pridavao neku vaznost uzroku tog pobacaja(12 tjedana trudnoce)tumaceci "to se dogadja".Sljedeca trudnoca(lipanj/2001) opet je zavrsila tragicno u 9-om tjednu.Nakon toga izvrsila sam analizu krvi i cervikalnog brisa i nalaz na krv je bio pozitivan na chlamidiu igM ,dok je cerv.bris negativan.Moj muz je istodobno izvrsi iste pretrage i njegovi nalazi su svi negativni.Kako je to moguce ako se tumaci da je bolest spolno prenosiva?Koji test treba uzeti kao vjerodostojni,test krvi ili ELISA TEST ZA DETEKCIJU ANTIGENA?Uzimali smo oboje terapiju HEMOMYCINA I DOVICINA i nakon toga izvrsim ponovo kontrolu i nalaz brisa je negativan(uvijek je i bio)dok krv nisam vadila jer mi je ginekolog rekao da nema potrebe ako je bris uredan.Cudno?pa ja sam je imala u krvi i znaci da je ta iz krvi bila pogubna za plod?
Planiram opet trudnocu i prije svega bi htjela obaviti sve pretrage(a i moj muz) koje mi preporucite da se vise ne bi dogodilo isto.
Inace nikad nisam imala nikakve simptome koji bi ukazivali na chlamidiju,ali u zadnje vrijeme prilikom odnosa osjecam tupu bol u donjem predjelu stomaka,tako bolnu da se odnos mora prekinuti.
Mozda je ovo nevezano za prvobitni problem ,ali voljela bih cuti Vase misljenje.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru

Doc. dr. sc. S. Kupešić

08.03.2002. 12:00

Poštovana,
U slučaju opetovanih spontanih pobačaja treba isključiti:
1. uterine anomalije kao uzrok neplodnosti (učiniti trodimenzionalnu transvaginalnu ultrazvučnu pretragu)
2. isključiti upalni faktor (učiniti cervikalni obrisak na klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, aerobe i anaerobe u Vas i učiniti mikrobiološke pretrage urina i ejakulata u Vašeg supruga). Također se preporuča učiniti spermiogram supruga u specijaliziranom laboratoriju kako bi se odredio udjel malformiranih spermija u ejakulatu (teratozoospermija)
3. isključiti genetsku komponentu (učiniti kariogram oba supružnika - Vas i Vašeg supruga)
4. isključiti hormonsku komponentu (odrediti razinu progesterona u drugoj fazi ciklusa)
5. isključiti imunološki uzrok spontanih pobačaja.
Sve napomenute pretrage možete učiniti na Odjelu za neplodnost klinike za ginekologiju i porodništvo OB Sveti Duh (tel: 3712109)

Ivona

09.03.2002. 23:38

Izvinite sto Vas gnjavim,ali ako bi ste jos samo mogli protumaciti mi recenice iz mog pisma koje zavrsavaju upitnikom.
Jos jednom hvala na odgovoru

Doc. dr. sc. S. Kupešić

10.03.2002. 12:38

Poštovana,
Klamidijska infekcija najbolje se može pokazati u cervikalnom obrisku (tehnikom izolacije). Zbog različitosti građe spolnih organa katkada je infekciju teško dokazati u muškaraca iako se infekcija smatra spolno prenosivom (zbog veće duljine uretre bris može biti lažno negativan, a koncentracija uzročnika manja što može uvjetovati krivu interpretaciju nalaza. Stoga je dobro da ste i VI i suprug primali th Hiramicinom i Dalacinom, ali moram Vas upozoriti da se upalne promjene često ponavljaju (recidiviraju), te da ćete u budućnosti morati ponoviti nalaze. Preporučila bih da isključite i ostale uzroke spontanih pobačaja, kako biste se pripremili za naredno zanošenje i smanjili rizik ponovnog gubitka trudnoće. Cervikalni obrisak bi trebalo ponoviti nakon mjesec dana kako bi se isključilo postojanje recidiva i u Vašem slučaju smatram važnim negativizirati nalaz u brisu, jer nalaz u krvi može biti pozitivan još jednog vrijeme nakon liječenja infekcije.