Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


timacenje


Autor Poruka

Klara

07.03.2002. 22:57

Postovana dr.Kupesic, u 13+2 tijednu trudnoce bila sam na ultrazvuku i receno je da je:
BPD:25.1-12.4
CRL:71.9-13.2
Ut:SA+
Sto to znaci?(sto su BPD, CRL).

Doc. dr. sc. S. Kupešić

08.03.2002. 10:38

Poštovana,
BPD pretpostavlja biparijetalni dijametar (širinu glavice), CRL dužinu tjeme-trtica, a SA srčanu akciju. Liječnik je ukazao da je širina glavice proporcionalna gestacijskoj dobi od 12,4 tjedna, a dužina tjeme-trtica odgovara gestacijskoj dobi od 13,2 tjedna. Srčana akcija smatra se urednom. Za zaključiti je da je UZV nalaz primjeren trajanju trudnoće.

Mija

09.03.2002. 12:25

Postovana doktorice,

Pred 2 god. imala sam ranicu na grlicu materice. Papa test je otkrio benigne promjene. Prepisana mi je terapija Geonistin. Nakon terapije uraden mi je bris i otkrijena je Candida. Nju sam lecila Dymikonom i canestenom. U sklopu Papa testa uraden mi je i kolposkopski pregled.
Ginekolog je rekao da je sve u redu.Nakon 6 meseci bila sam na pregled zbog bolan odnos i prepisana mi je mast Betadine ali lekar kaze da nije strasno jer svi odnosi dosad su bili pomalo bolni.(psihicki utjesaj).
Sada imala sam ranicu u dijamerar 2cm kazu da je velika.Rezultati papa testa su bile benigne promjene.Na oba testa. Uradjen mi je laser i nadam se na najbolje.Zanima me dali HPV je jedini krivac za ranicu ili moglo bi da bude nesto drugo i na sta vi sumnjate. Uporedna bakterija nema po brisu.Znam da sanse za otkrivanje HPV su 30%. Promenila sam lekar i kaze da ovolika ranica ne moze da bude 1god stara. Znaci da prvi nije me detaljnije pregledao ili!!???

Unapred zahvaljuem!

Doc. dr. sc. S. Kupešić

09.03.2002. 16:28

Poštovana,
Canesten nipošto nije izbor pri liječenju "ranice" na grliću maternice, već bi svakako trebalo učiniti Papa nalaz i mikrobakteriološku analizu cervikalnog obriska. Tek nakon identificiranja uzročnika ciljanom terapijom može se očekivati uspjeh prilikom provođenja terapije i izlječenje. U Vašem upitu ne navodite dali je učinjena izolacija i tipizacija humanog papiloma virusa, te kakav je rezultat ove pretrage. S obzirom da Vas nisam osobno pregledala u opstetričkim zrcalima ne mogu komentirati o Vašoj ranici i njenoj starosti.