Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sekundarna neplodnost


Autor Poruka

Nektar

17.06.2020. 22:35

Pozdrav, imam trogodisnju kcerku, zaceta bez problema, u prvom ciklusu, ali pred ocekivanu menstruaciju, znam to skoro pa sigurno iako mi je cudno. Nakon poroda sam dugo dojila, prestala prije 8 mjeseci. Prva menstruacija je bila nakon 9 mj od poroda, pa sljedeca sa 14 mj. Nakon toga su bile relativno redovne, ciklus mi je i prije trudnoce bio 30 dana. Nakon prestanka dojenja, ciklusi su se opet poremetili, a mi smo htjeli drugu bebu. Uvijek sam se nadala trudnoci, ali bi menga uvijek dosla, no sad su ciklusi bili 35 dana otprilike, jedan je cak i preskocio. Kod ginekologa sam bila, on smatra da je sve uredu, da nema prepreka za zacece i da treba da se opustim. Meni je vec 31 godina, i nije mi se bas lako opustiti. Vec 6 mjeseci, nista. Ciklusi su sada na 32 dana, zadnja dva. Maternica je ostala veca nakon poroda, nije se vratila skroz, ginekolog kaze da to ne smeta. Ima malo slobodne tecnosti u Douglasu, no to sam imala i prije prve trudnoce. Ali tada sam svoje ovulacije osjecala, sada vise ne, kao da ne poznajem svoje tijelo. Lijecnik je misljenja da pokusamo jos par mjeseci, a onda Clomifen. Mene to ne opterecuje u smislu da mora sada i odmah, ali ne bih da gubim vrijeme u praznom hodu, radije bih da otkrijem problem s kojim se trebam suociti. Imate li savjet, koji bi bili ispravni koraci?

Unaprijed zahvalna,

Anica

Ivo Balenović, dr. med.

18.06.2020. 21:40

Poštovana, prvo neka suprug uradi spermiogram. Broj, koncentracija, morfologija, viskoznost spermija je vrlo promjenjiva.