Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


septum


Autor Poruka

dolores

30.03.2002. 20:41

Poštovana docentice Kupešić,

Iako sam pročitala sve Vaše odgovore vezane za septum uterusa imam pitanje. Da li treba učiniti histeroskopiju i ako se radi o sasvim malom septumu? Naime prije drugog pokušaja IVF-a liječnik je prilikom UZ to samo spomenuo, a sada smatra da bi možda ipak trebalo napraviti histeroskopiju prije trećeg pokušaja IVF-a, iako ponavlja da je taj septum sasvim mali. Što mi Vi savjetujete? Inače, ja sam imala resekciju oba jajnika radi endrometrioze, a HSG je pokazao prohodnost oba jajovoda. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i želim Vam sretan Uskrs!

Doc dr. sc. S. Kupešić

01.04.2002. 09:42

Poštovana,
S obzirom na dva neuspješna IVF postupka i prikaz intrauterine pregrade, suglasna sam s mišljenjem Vašeg ginekologa koji bi Vam savjetovao histeroskopski zahvat kako bi se otklonila sumnja na postojanje matetrničnog uzroka do sada neuspješnih pokušaja IVF-a. Rezultati Slovenske skupine autora na čelu s Prof Tomaževičem, koji je voditelj endoskopskog odjela humane reprodukcije u Ljubljanskoj klinici ukazuju da veličina septuma nije važna u procjeni rizika za opstetričke komplikacije ili kao uzroka neplodnosti.