Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


SHBG?


Autor Poruka

Branka

13.05.2002. 10:13

Poštovana dr. Kuprešić,

radi se o mojoj sestrični koja je stara 16 godina. Ima neredovite cikluse i već nekoliko mjeseci je pod hormonalnom terapijom Diane 35. Nedavno su napravljene pretrage u kojima se pokazalo da je povećan SHBG. Normalno je kod žena do 120, a kod nje je 203. S obzirom da ne znamo ništa o tome hormonu, molim Vas da mi ukratko objasnite o čemu je riječ i koje su mogućnosti normalizacije navedenog.

Hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

13.05.2002. 18:35

Poštovana,
SHBG je skraćenica za "sex hormone binding globuline" koji kod adipoznih pacijentica sa sindromom policističnih jajnika može biti značajno snižen. Naime, pod utjecajem inzulina koji se kod ovog endokrinologškog poremećaja može lučiti u povišenoj količini, ali se na njega javlja rezistencija (otpornost), uočava se sniženje vrijednosti SHBG. Nakon uvođenja hormonske terapije korisni učinak ove terapije očituje se među ostalim i sa porastom SHBG. Prema tome, kod Vaše se sestrične javio poželjan učinak terapije koji može biti indirektni pokazatelj smanjenja subjektivnih smetnji od strane policističnih jajnika.