Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sitna tjelesna građa i trudnoća


Autor Poruka

Marija

09.05.2002. 18:59

Poštovana doktorice,

U 20-tom sam tjednu trudnoće i unazad tjedan dana počela sam osjećati veliku napetost i tvrdoću u donjem dijelu trbuha. Do sada nisam imala nikakvih problema u trudnoći. Nisam mršava, ali sam iznimno
sitne građe (visina 155cm i trenutna težina 47kg). Na redovitom pregledu kod ginekologa, rečeno mi je da je sa djetetom sve u redu i da se normalno razvija, ali da bi mogla imati velike probleme jer dijete nema dovoljno mjesta zbog moje sitne građe. Ginekolog je predložio u dogledno vrijeme terapiju lijekovima za očuvanje trudnoće. Inače vrlo često idem mokriti (svakih pola sata) i osjećam pritisak.
Molim Vas vaše stručno mišljenje.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

11.05.2002. 18:51

Poštovana,
U Vašem se slučaju svakako mora isključiti nastup prijevremenog otvaranja materničnog grlića (ginekološki pregled, transvaginalno ultrazvučno mjerenje oblika i duljine cerviksa) i isključiti postojanje marterničnih stezanja (kontrakcija). To se može učiniti uratkom elektromiografije maternice (EMG maternice), nakon čega se određuje optimalni oblik tokolitičke terapije (terapije za otklanjanje prijevremenih trudova). Svakako treba isključiti nastup genitalne infekcije koja može pogodovati spontanom pobačaju i /ili prijevremenom porodu. Prema tome, svakako se obratite nadležnom liječniku ili najboližoj bolničkoj ustanovi kako bi se pravovremno mogle spriječiti komplikacije u trundoći.