Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


skraćeni cerviks?


Autor Poruka

juliana

13.12.2001. 11:20

Štovana gospođo Kupešić, molim Vas za savjet.
Trudna sam 24 tjedna i na posljednjem pregledu otkriveno mi je skraćenje vrata maternice. Ostalo sve u redu osim nešto povišenog tlaka. Ginekolog mi je preporučio često odmaranje s nogama u povišenom položaju i nikakav fizički rad. Zanima me koliko je opasno skraćenje vrata maternice u ovoj fazi trudnoće i da li nužno mora doći do otvaranja cerviksa? Molim savjet. Unaprijed zahvaljujem.

Doc.dr.sci S.Kupešić

14.12.2001. 10:48

Poštovana gospođo,
Skraćenje ušća u ovom tjednu trudnoće iziskuje mirovanje i poštedu od posla. Ipak, skraćenje ušća smatra se rizičnim jer prethodi njegovom otvaranju. Kao dodatne pretrage upućuje se isključiti upalnu genezu (cervikalni obrisi) i EMG maternice (elektromiografski pregled otkriva kontrakcije maternice koje mogu uvjetovati širenje ušća). U slučaju da će ove dvije metode otkriti uzrok(e) Vaših smetnji poduzet će se odgovarajući oblici liječenja (antibiotici u slučaju infekcije i tokolitici u slučaju kontrakcija maternice).

Tea12345

20.02.2019. 09:15

Postovanje, imam pitanje, trudna sam 22+6, ginekolog mi je rekao da je cervix naznaceno skracen, jos tvrd i zatvoren, da smanjim fizičke aktivnosti. Imam li razloga za zabrinutost? Ne trebam strogo mirovati ? Mogu li voziti auto ili time pogorsavam situaciju? Hvala , LP.

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2019. 09:50

Poštovana, važno je da ste zatvoreni, to je uredan nalaz. Možete obavljati sve uobičajene aktivnosti i voziti auto. Izbjegavajte veće tjelesne napore i dizanje teških tereta. Nema razloga za brigu.