Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


skraćeni cervix


Autor Poruka

Darija

02.05.2003. 13:53

Prije 8 godina rađena mi je konizacija zbog CIS i sve je do sada bilo bez problema. Prošle godine u lipnju sam imala prvi pobačaj u 26. tjednu trudnoće. 17.6. mi se napravila neka mala rupica na ovojnici i voda je otjecala, ali je bilo još malo u "džepovima". Nisam bila otvorena!! Nakon 7 dana mirovanja u bolnici dobila sam trudove i porodila mrtvo muško dijete (koje je umrlo tek pri porodu). Na preporuku svog ginekologa pričekala sam 3 mjeseca na sljedeću trudnoću jer, prema njegovim riječima, sa mnom je bilo sve u redu.
U rujnu sam opet ostala trudna. U siječnju ove godine napravili su mi serklažu (preventivno, jer se prošli nisam otvorila). Zaista sam mirovala kod kuće jer sam se bojala. Nakon mjesec i pol (u 25. tjednu trudnoće) primijetila sam sitnu narančastu mrljicu u iscjetku, otišla na kontrolu da bi se utvrdilo da je serklaža popustila (nisam ništa osjetila, kako je to moguće?!) i rađena je vruća reserklaža jer sam se otvorila 3 prsta i vodenjak je bio vidljiv, tj. izašao je. Nakon toga sam mirovala u bolnici, pila Pre-Pare 3x2 da bih se nakon tri tjedna jedno jutro probudila s krvavim uloškom. Nakon pregleda je utvrđeno da je serklaža opet pokidala cervix (opet nisam ništa osjetila!). Nakon toga određeno je strogo mirovanje u krevetu, dobila sam infuziju Pre-Para, injekciju Ketonala, noge su mi stavljene u povišeni položaj, dobila sam dvije injekcije za razvijanje bebinih pluća. Usprkos svemu tome nakon 4 dana (29. 3., u 28. tjednu trudnoće) dobila sam trudove i rodila živo muško dijete koje je zbog nerazvijenosti nakon 30 sati umrlo. Moj ginekolog ne zna zašto se to događa baš oko istog tjedna trudnoće (26. i 28.), ali pretpostavlja da je glavni razlog jako kratak cervix (skraćen konizacijom) koji rastom trudnoće nestaje.
Zanima me može li se taj moj cervix oporaviti nakon što su ga konci serklaže dva puta izrezali? S Vašeg gledišta, koliko bih trebala pričekati do iduće trudnoće (njegova je preporuka godinu dana)?
Hoću li ja uopće moći imati djece jer gubim nadu nakon ovakvih naglih završetaka dosadašnjih trudnoća? Što preporučate da se napravi u sljedećoj trudnoći da bih je donijela barem do 32. tjedna, tj. što duže?
Unaprijed Vam se zahvaljujem!

Prof. dr. Josip Djelmiš

23.05.2003. 22:08

Poštovana Darija,
uzrok prijevremenim porodima je pretodna konizacija cerviksa uterusa.
Međutim unatoč vaše dvije neuspjele trudnoće, uvjeren sam da ste u mogućnosti iznijeti trudnoće i roditi donošeno živo dijete.
Moja preporuka je - javite mi se u Kliniku za ženske bolesti i porode, Petrova 13, Zagreb i prije planirane trudnoće.

kiki_zg

03.04.2012. 13:00

U 31 tjednu sam druge trudnoce. Prva je zavrsila bez komplikacija vaginalnim porodom. Kod kontrolnog pregleda od prije tjedan dana doktorica je napisala navodim: F:X/P, KČS+,CX:1/4 ČL, Uloživ za jagodicu prsta, Uterus veličinom odgovara amenoreji, senzibiliziran. Kao terapiju mi je propisala mirovanje, partusisten 3x1 i ormidol 25mg 2x1. Molila bih vas koliko je dijagnoza ozbiljna u smislu mogućnosti preranog porođaja i što jos mogu uciniti da isto spriječim. Da li je po vama potrebna hospitalizacija. Hvala na odgovoru i lijep pozdrav od zabrinute trudnice.

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.04.2012. 16:20

Poštovana, poslušajte svoju doktoricu. Svakako za sada nije potrebna hospitalizacija. Iskreno, osobno vrlo rijetko prepisujem per os tokolitike(partusisten).
Svakako bih Vas savjetovao da se napravi cervikometrija, brisevi vrata maternice, KKS, DKS, i CRP kao i urinokultura, da se isključi infekcija kao mogući pokretać prijevremenog poroda.
Ako su svi nalazi uredni, savjetujem mirovanje i kontrolu kroz 2 tjedna.

kiki_zg

03.04.2012. 23:40

Zahvaljujem na odgovoru. Lijep pozdrav

geranium

06.03.2013. 22:35

Postovani doktore,
moja situacija je sljedeca: u 28. tjednu trudnoce se zbog nespecificnih bolova u preponskom dijelu zdjelice, koji podsjecaju na menstrualne javljam lijecniku, utvrdjeno zatvoreno vanjsko i unutarnje usce vaginalnim pregledom i transabdominalnim uzv-om, cervikometrija nije radjena, navedeno da je duljina cervixa u 18. tjednu iznosila 43mm. Preventivno propisan spasmex i mirovanje. Nisam strogo mirovala, a bolovi su se nastavili. Nakon 5 dana zbog istih bolova se javljam na hitnu. Ctg tijekom 15min ne snima kontrakcije, vaginalni pregled uredan, kao i transabdominalni uzv, a transvaginalni uzv pokazuje cervix duljine 18mm (u 28+1), usce v oblika. Upucena na mirovanje te crp i cervikalni bris. Crp uredan, ureaplazma i mikoplazma negativne, na rezultat klamidije se ceka, a ne znam jesu li radjeni aerobi i anaerobi. MIslim da ne, bi li trebali biti? Nakon toga mirujem strogo, lezeci i polulezeci polozaj te toalet po potrebi. Spasmex prestajem piti, jer primjecujem da ne mijenja stanje bolova. U medjuvremenu bolovi staju, a zapocinju bezbolne BH kontrakcije ucestalosti oko 15 puta u danu. Sad sam 29+4. Bi li trebalo lijekovima utjecati na smanjenje BH kontrakcija poradi stanja cerviksa? Jos uvijek povremeno uzmem spasmex (ne primjecujem da smanjuje kontrakcije), 500mg magnezija 3x na dan i na svoj zahtjev stavljam progesteronske vaginalete (istrazivanja iz 2009. i 2010. pokazuju benefite primjene progesterona u drugom i trecem trimestru kod zena s cervikalnom inkompetencijom). Pitanje: koliko cesto se preporucuju vaginalni pregledi u trecem trimestru s ovakvom dijagnozom? Koliko cesto bi se trebala raditi cervikometrija u nastavku trudnoce? Bi li mi trebalo propisati neki oblik tokolize? Kada bi bilo preporucljivo dobiti deksametazonske injekcije - koliko bi moja dijagnoza trebala progredirati - u smislu duljine cerviksa i stanja unutarnjeg i vanjskog usca? Da li je prihvatljivo 15minuta tusiranja u stajacem polozaju dnevno i visekratno ustajanje tijekom dana za odlazak na wc? Ima li smisla popiti 1mg normabela ako BH kontrakcije predju ucestalost od 5 u jednom satu? Najljepsa hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.03.2013. 10:55

Poštovana, mnogo ste pitanja postavili. Ukratko ako se isključi upala, i ako su sterilni brisevi potrebno bi s obzirom na BH kontrakcije i na jako skraćen cerviks uzimati Normabel 3x2 mg ,Mg 2x1,Cordipin / u svrhu tokolize/ apsolutno i strogo mirovanje.
Pregledi svakih 10 dana.
Dexamethason nakon 28 tjedna. Dakle u ovim danima.

leona13

15.03.2013. 11:35

Postovani,
trudna sam 25+2 i na pregledu mi doktorica rekla da mi je malo omeksan grlic...kako ona nije imala vremena da mi pojasni to zamolila bih vas... koliko je to opasno i da li moram mirovati? Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.03.2013. 20:35

Poštovana morate mirovati svakako. Ne znam dužinu, oblik cerviksa, da li ste što otvoreni, da li ima otvaranja unutarnjeg ušća.
Dakle imam premalo podataka. Drugi put zahtjevajte odgovor i pojašnjenje i više detalja od nje.

Olivera25

02.09.2016. 16:40

Postovani doktore, molila bih Vas za Vase misljenje.

Trudna sam 28 tjedana, druga trudnoca, rodila sam prije 4,5 godina.

Na posljednjem pregledu nalaz je sljedeci: KČS su uredni. Rodnicki dio smeksan,skracen,vanjsko usce ulozivo za prst, unutarnje je zatvoreno. TVS cervikometrija 25 mm, UU V obilka. Beba je okrenuta na zadak.

Preporuceno mi je strogo mirovanje i Spasmex po potrebi - kontrakcija nemam, uraden mi je i CTG koji je uredan.

Moje pitanje je koliko je moje stanje zapravo opasno u smislu prijevremenog poroda?? I mozda glupo pitanje, ali da li se cervix moze "produljiti"?? I da li je bas apsolutno nuzno strogo mirovanje??

Inace, samo da napomenem, i u prvoj trudnoci sam imala skraceni cervix (u 25. TT TAS cervikometrija 27mm, unutarnje usce V oblika). Nije mi bilo preporuceno mirovanje, tako da nisam mirovala niti dana, rodila sam u 38+3 TT.

Zahvaljujem Vam unaprijed na odgovoru.

Srdacan pozdrav!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.09.2016. 22:45

Apsolutno i strogo mirovanje jer je nalaz uznapredovao. Sugeriram laboratorijsku obradu, CRP, UK i cervikalne briseve te hospitalizacija radi maturacije fetalnih pluća.
Cerviks se ne može produljiti više.

Olivera25

04.09.2016. 12:50

Hvala Vam doktore na odgovoru!! Samo da napomenem,svi nalazi su uredni ( CB,UK,KKS, CRP). Pitala sam svojeg doktora da li je potrebna hospitalizacija,no on kaze da nema potrebe. Uvjete za mirovanje kod kuce sam si maximalno organizirala,tako da doslovno nista ne radim. Krevet,wc,dignem se pojesti,natrag krevet..
Zabrinuli ste me s vasom ocjenom da bi trebala primiti injekciju zbog bebinih pluca..jer nekako sam poprilicno optimisticna s obzirom da sam isti problem imala i u prvoj trudnoci i eto sve je proslo super..
Kako bilo,nadam se najpozitivnijem mogucem ishodu i da cemo sto dulje ostati 2u1.
Hvala Vam jos jednom i srdacan pozdrav!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.09.2016. 19:30

Drago mi je da je sve u redu s nalazima. Daljnje pračenje i mirovanje je nužno.

jmds2607

08.09.2016. 18:00

Postovani, molim Vas za odgovor. Bila sam danas na pregledu i za jednu stvar mi moja doktorica nije nista rekla nego sam sad kad sam dosla doma procitala na nalazu. Nalaz je sljedeci: PVU 2 clanka prsta, v.u. zatvoreno, glavica ploda malim segmentom moze se odgurnuti ( to je taj dio za koji mi nije doktorica rekla). Cerviks 3,8 mm, uu zatvoreno. Trudna sam 31+3. Da li je to u redu nalaz? Molim Vas za odgovor, jer me taj dio malo uplasio.Zahvaljujem se unaprijed ba odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.09.2016. 20:55

Nalaz vam je skroz normalan. Cerviks je dug 38 mm i ušće je zatvoreno. Dakle uredno.

RedQueen

19.07.2022. 20:40

Poštovani, iza sebe imam jako opsežnu konizaciju i porod u 29. tjednu.
Sad sam trudna 27 tjedana, u 14. tjednu učinjen mi je preventivni serklaž, iza toga kreću kontrakcije. Kako me nisu otvarale, doktor je rekao da ih zaboravimo.
Te kontrakcije sad su u fazi da ih imam tjedan dana po 10 dnevno i osjećam se dobro pa uslijede 2,3,4 dana kad se nadovezuju jedna na drugu pri čemu osjetim menstrualnu bol. Nakon toga opet postanu podnošljive.
Na redovnom pregledu, u 27. tjednu doktor je ustanovio da se vodenjak počeo uvlačiti u grlić, izmjerio je 1,5 cm. Nije vidio serklaž, ali pretpostavlja da se on nalazi tu, ispod vodenjaka i ispod serklaža mjeri još oko 4 cm zatvorenog grlića. Ja sam zadržana dva dana na kortikosteroidima. Za kontrakcije mi ne želi dati ništa jer ne vjeruje da tokolitici pomažu, kaže da će mi se samo srce uzlupati.
Terapija koju uzimam cijelu trudnoću je: Euthirox 125, Duphastone 3x2, Polygynax preventivno svaku drugu noć, magnezij, Normabel po potrebi.
Mirujem također cijelu trudnoću pa je pritisak na grlić minimalan. Nalazi uredni.
Zanima me što se događa s tim vodenjakom, koliko još vremena mogu ukrasti, koliko ga serklaž može zadržati? Imam li šanse bar još mjesec dana?
Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

21.07.2022. 12:50

Poštovana, ne mogu prognozirati, ali moguće je da izdrži i do termina. Potrebno je redovito uzimati terapiju i mirovati.