Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Smeđi iscjedak


Autor Poruka

Sanjalw

10.12.2019. 11:40

Poštovani,

Ljubazno Vas molim za pomoć i savjet. Naime, trudna sam 6+3, prošli tjedan sam bila na UZV (sa 5+6) i liječnik je vidio GV koja odgovara dobi od 4-5 tjedana. Na istom pregledu mi je pogledao i jajnike i sve je bilo ok. Naručio me je za 10 dana (točnije u pon. 16.12., kada bi trebala biti 7+2) na kontrolu kada bi trebali vidjeti plod i srce.

Ono što me brine je smeđi iscjedak! Prije 4 godine imala sam 2 spontana pobačaja te sam jednom bila kiretirana. U ovoj trudnoći sam već dobila Utrogestan (4*1), na bolovanju sam i mirujem. Taj iscjedak se pojavio odmah na početku trudnoće, negdje u 4 tjednu kada sam shvatila da sam trudna. Nakon par dana terapije mi je isjedak prestao i nije ga bilo tjedan dana, sve do jučer! Nakon velike nužde sam primijetila da je bilo malo iscjedaka,tijekom dana ništa i tek navečer opet... Jutros sam opet vidjela na papiru i u školjci da je malo izašlo.
Uz iscjedak mi se povremeno javljaju i bolovi u donjem dijelu, jajnici, križa... Kao grčevi, probadanja ili kao pred mjesečnicu. Povremeno je, nije jako bolno i ima dana kada ništa ni ne osjetim ili jako malo(npr. Jučer me je boljelo, danas ništa). Bolove sam spomenula na prošlom pregledu liječniku te je zato pogledao i jajnike i, ponavljam, sve ok. Također, nema hematoma i PAPA je uredan.

Užasno sam zabrinuta jer su mi prethodni spontani upravo kretali na ovakav način, sa smeđim iscjedkom i upravo oko ovog tjedna trudnoće. Da li da pričekam još koji dan do idućeg pregleda i nastavim sa standardnom terapijom ili da možda odem na hitnu?Kada je uopće vrijeme za posjet hitnoj?
Ispričavam se na podužem postu.

Srdačan pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

10.12.2019. 15:40

Poštovana, oskudna krvarenja (smeđi iscjedak) u ranoj trudnoći su vrlo česta pojava i najčešće nemaju značenja ali mogu uputiti i na ugroženost. Dobili ste svu potrebnu terapiju i za očekivati je da će sa trudnoćom biti sve u redu. Samo ukoliko bi se krvarenje pojačalo (svježa krv, ugrušci) javite se u hitnu službu jer bi to ukazivalo na spontani pobačaj. U ovoj fazi trudnoće nema drugih terapijskih mogućnosti osim Duphastona i mirovanja. Uzroci ranih spontanih pobačaja najčešće su slučajne genetske pogreške i na to se ne može utjecati.