Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Smeđi iscjedak


Autor Poruka

bubamara_5

05.01.2020. 12:55

Poštovani doktore,

ovaj mjesec, uz odobrenje doktorice, promijenila sam pilule (inače pijem Estal, ovaj mjesec uzela sam Belaru) jer ljekarna (jedina dostupna u mom gradu) u tom trenutku nije imala moje tablete. Naravno, po naputku doktorice, od iduceg mjeseca ponovno nastavljam sa starim tabletama. Prije 3 dana pocela sam piti Urosal Lady obzirom da sam primjetila kako mi mokraca ima neugodan intenzivan miris. Nisam primjetila nikakve druge tegobe osim toga. Prvo jutro nakon sto sam popila prvu Urosal Lady tabletu primjetila sam smeđi iscjedak na donjem rublju i papiru. Taj iscjedak još uvijek traje. Možete li mi reći o čemu se radi? Je li to radi Belare ili Urosala? Trebam li prestati piti jedno ili drugo? Napominjem da sam točno na sredini menstrualnog ciklusa, a iduća menstruacija bi mi trebala doći za otprilike 14 dana. Hvala Vam!

Ivo Balenović, dr. med.

05.01.2020. 17:15

Poštovana, teško je bez pregleda reći o čemu se radi, no moguće da je u pitanju probojno krvarenje zbog promjene tableta, iako su oba kontraceptiva istog sastava. Probojno krvarenje nije opasno i ne umanjuje zaštitu. Urosal nije uzrokovao iscjedak. Nastavite s uzimanjem i Belare i Urosala. Ukoliko bi se iscjedak pojačavao javite se liječniku. .

Arbor

29.01.2020. 22:40

Poštovani,

s obzirom na to da mi Belara pilule već 4 mjeseca izazivaju probojna krvarenja, s tim da posljednji mjesec cijelo vrijeme oskudno krvarim. Javila sam se ginekologu i naručila za pregled. Telefonski mi je savjetovao da izabreme između pilula Yasmin i Logest. Čitala sam o njima i shvatila da je riječ o pilulama nalik na Belaru (kombinirane s niskom dozom hormona). Koliko sam shvatila, probojna krvarenja javljaju se upravo zbog niske doze hormona u pilulama i u takvom se slučaju pripisuju pilule s većom dozom hormona, stoga mi nije jasno zašto mi ginekolog opet nudi slične pilule. Naravno, to su informacije s Interneta, a ja nisam dovoljno upućena u tematiku, stoga Vas molim za savjet. Koje biste mi Vi pilule preporučili?

Lijep pozdrav!

Arbor

29.01.2020. 22:40

Poštovani doktore,

već 4 mjeseca uzimam Belara pilule i imam probojna krvarenja. U prva tri mjeseca koristenja, javljala su se u u drugoj polovici ciklusa, dok posljednji mjesec oskudno krvarim cijelo vrijeme. Naručila sam se za pregled kod ginekologa i objasnila mu situaciju telefonski. Savjetovao mi je da izaberem između pilula Logest ili Yasmin. Čitala sam o spomenutim pilulama i shvatila da su u principu one slične Belari (niska doza hormona, kombinirane). S obzirom na to da sam iz internetskih izvora shvatila da do probojnih krvarenja dolazi upravo zato sto je koncentracija hormona u pilula preniska za određene žene, nije mi jasno zašto mi doktor opet nudi pilule slične Belari. Dakako, riječ je o informacijama dostupnim na webu, a ja nemam dovoljno znanja da shvatim u čemu je razlika, stoga Vas molim za savjet i preporuku koje pilule odabrati.

Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

30.01.2020. 09:10

Poštovana, probojna krvarenja nakon 3-4 mjeseca uzimanja uglavnom prestaju. Belara je niskodozirani kontraceptiv, ali u Hrvatskoj na tržištu nema kontraceptiva s višom dozom estrogena. Yasmin sadrži istu dozu kao i Belara, a Logest ima još niže doze estrogena. Savjetujem da uzimate tablete uvijek u isto vrijeme. Ukoliko bi se probojno krvarenje i dalje javljalo, može se tijekom desetak dana dodati preparat estrogenog hormona (Estrofem) koji će 'oporaviti' sluznicu i na taj način spriječiti krvarenje.

Arbor

30.01.2020. 19:25

Poštovani,

hvala Vam na odgovoru. Ispričavam se na gnjavaži, ali bih Vas samo još upitala smatrate li da bi možda uzimanje pilula u kojima nisu sve s jednakom dozom hormona, već njihova doza prati prirodan tijek ciklusa umanjila probojna krvarenja?

Arbor

30.01.2020. 19:25

Poštovani,

hvala Vam na odgovoru. Ispričavam se na gnjavaži, no htjela bih Vam postaviti još jedno pitanje. Zanima bi li uzimanje pilula s različitom koncentracijom hormona, koja prati prirodan tijek ciklusa (kao Yaz ili Triquilar) dovelo do smanjenja probojnih krvarenja.

Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

31.01.2020. 09:30

Poštovana, možete pokušati s mulltifazičnim kontraceptivom (Triquilar), no i uz multifazične preparate se mogu pojaviti probojna krvarenja. Nema pravila.

Arbor

02.02.2020. 10:20

Poštovani doktore,

dobila sam savjet da krenem s uzimanjem Yasmine pilula. Na pitanje kad da započnem s uzimanjem, doktor mi je odgovorio s prvim danom menstruacije. Ja na Belara pilulama imam probojno krvarenje cijeli mjesec i u principu ne znam koji bi bio dan početka menstruacija. Zadnju Belara pilulu popila sam jučer 1.2. Čitala sam komentare drugih korisnica foruma i sukladno mišljenju njihovih ginekologa, prilikom prelaska na drugu vrstu pilule ne bi se ni trebala raditi pauza između 2 blistera. Odnosno u mom slučaju nakon zadnje Belara pilule odmah bi sutradan trebala započeti s Yasminom. Zbunjena sam. Samo želim da ova probojna krvarenja napokon stanu.

Ivo Balenović, dr. med.

02.02.2020. 14:35

Poštovana, nastavite s Yasminom odmah nakon Belare, bez pauze.

Arbor

02.02.2020. 15:40

Poštovani,

puno hvala na susretljivosti i brzom odgovoru!

Lp!

Ivo Balenović, dr. med.

02.02.2020. 20:40

Nema na čemu.

dancy11

20.02.2020. 11:00

Postovani!
Imam 36g, jednu trudnocu porod. Koristim kontracepciju (zbog endometrijoze) vec 5g, od cega prvih godinu ipol pilule Qleyr iza toga Evra flasteri koje koristim i sada. Svega dva partnera sam imala u zivotu od cega je jedan trenutni partner vec 10g. Zadnjih pola godine uopce nemam odnose. Prija 5g sam laparaskopski operirala endometrialnu cistu na jajniku. Oba jajnika su ostala funkcionalna nakon toga. Uz Evru do sad je endometrioza bila pod kontrolom uredan nalaz endometri stanjen normalno. Tri puta do sad sam imala na papi ASCUS, prvi put na pocetku trudnoce 2011g iza toga uredno, drugi put 2016g tad sam radila briseve, test na Hpv sve je bilo uredno i kolposkopiju na kojoj su bile 3 sitne promjene za doktora zanemarive i bez znakova hpv pri premazu. Tad sam dobila neke vaginete valjda za upalu iza toga su pape bile uredne. I sad treci put prosle godine ASCUS dobila sam vaginalete Albothyl i Gynella vaginalete iza toga prija pola godine 8mj prosle g. papa uredan, dr je bijo misljenja da je vjerovatno neka upala bila stim da i jesam u to vrjeme imala neki zuckasto zelenkasti iscjedak neugodnog mirisa koji je iza terapije nestao. E sad problem trenutni je sljedeci zadnju mjesecnicu sam imala 31.01.2020g. Bila je oskudna u obliku svjetlo i tamno smedeg iscjedka trajala nekih 3-4 dana ( take mi men znaju biti sa vremena na vrjeme predpostavljam od kontracepcije take su sigurno zadne 2-3 men bile). Al problem je taj sto se meni ponovno deseti dan ciklusa pojavijo svjetlo smedi na momente tamno smedi sluzavi iscjedak kolicinski ne puno mrvicu jace od obicnog iscjetka al smede boje ostaje na dnevnom ulosku i na toalet papiru. I to traje vec sad 11 dan bez tendencije za stat. Trenutno sam na trecem flasteru skidam ga prekosutra u subotu te iduci tjedan bi trebala doci menstruacija. Ovo mi se desaja po prvi put u zivotu jako sam zabrinuta a skori termin kod svog gin nemohu dobiti. Takoder da napomenem da sam jednu vecer izmedu zadnje menstruacije i pojave ovog iscjetka imala ostru bol u zdjelici koja me doslovno ukocila trajalo je koju sekundu, podsjetilo me malo na bol koju sam znala imati dok sam imala cistu. Molim vas mozeteli mi reci sto bi to moglo biti radi cega taj iscjedak u tako dugom trajanju. Hvala vam unaprjed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2020. 12:05

Poštovana, vjerojatno se radi o probojnom krvarenju, tj. relativnom manjku hormona. Nije ništa opasno. Ukoliko bi se to ponavljalo potrebo je povisiti dozu hormona. Naravno, prije tog je potrebno obaviti pregled: uzv izmjeriti debljinu endometrija.

dancy11

20.02.2020. 12:05

Zaboravila sam napomenuti da taj iscjedak nema nikakav poseban miris moglo bi se reci bez mirisa. Znaci smedi vodenkasto vise sluzavi iscjedak bez posebnog mirisa vec 11ti dan. Kad se tek pojavio kao da sam osjecala neki cudan blago mukli osjecaj u zdjelici a sad vec nista neosjecam sve kao normalno al je iscjedak prisutan. Također sam prija neke dvine godine imala cistu na desnom jajniku koja je sama pukla i cistu unutar vagine dublje koja kako su rekli je cista tog nekog kanala dr je punktirao bila je seroznog sadrzaja i nije slao na nikakvu ispitivanja tog sadrzaja vise se nije pojavljivala. Molim vas za pomoc od cega bi taj smedi iscjedak mogaoda bude? dali imam razloga za brige? I koliko je hitan pregled ginekologa stim da su guzva jako velike kod mog gin, imam u planu iza ove menstruacije ako uspjem da se narucim. Hvala!

dancy11

20.02.2020. 16:00

Postovani!
Hvala vam na tako brzom odgovoru i susretljivosti. Molila bi vas ako mozete da mi malo bolje pojasnite sto bi to znacilo. Citajuci o tom probojnom krvarenju uocila sam da je normalno do neka tri dana i da je normalno na pocetku uzimanja kontracepcijea ne toliko pri duzem uzimanju, pa stim da ja uzimam vec 5g bez pauze malo me to brine. Dal je taj smedi iscjedak rezultat stanjenja ili zadebljanja endometrija na sto ste tocno mislili ? I kako mislite nedostatak hormona? Misliteli da je moguce da cu trebati krenut koristit jaci kontraceptiv u obliku tableta? (Presla sam na Evru radi dobivanja na kilazi uz Qleyr, tad mi je gin objasnijo da su najblaze Evra pa iza njih Qleyra) Inace imam skoro normalnu kilazu za svoju visinu mozda viska nekih 5kg( to kazem jer imam saznanja da punim zenama flasteri imaju manje djelovanje pa da napomenem da nemam neki velik problem sa kilazom), vec duze vrjeme flastere ljepim na zadnjicu jer mi najbolje tu stoje bez nekog micanja i odljepljivanja. Ciklus mi inace normalno traje od 26-29 dana redovan je al jako oskudan kako sam vam vec objasnila. Pored straha od moguce ponovno ciste i endometrioze takoder me jako plasi dal je moguce da nesto nije uredu sa grlicem maternice stim da sam do sad tri puta imala taj ASCUS (vjerovatno od upala jer gin ne nalazi drugo objasnjenje) zadnji put prija manje od godine dana kako sam vam predhodno objasnila iako je iza toga zadnji papa bijo uredan. Dal je moguc problem sa grlicem? Molim vas za malo bolje pojasnjenje vaseg misljenja koje ste predhodno napisali? Oprostite sto vas puno zamaram al kako nemogu skoro do svog gin jako se brinem. Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2020. 23:35

Poštovana ASCUS nije uzrok krvarenju. Probojno krvarenje se javlja zbog relativnog manjka hormona. Dakle, sluznica maternice naraste do određene debljine a budući da kod žena koje uzimaju kontraceptive jajnici 'miruju' i ne luče hormone 'prirodnim putem', hormoni koji se 'unašaju izvana' nisu dovoljni da održe sluznicu intaktnom pa krene oskudno krvarenje. Potrebno je uzv pregledom izmjeriti debljinu sluznice maternice i prema tome korigirati terapiju. Uglavnom, nije ništa opasno.

dancy11

21.02.2020. 10:05

Postovani! Hvala vam puno na odgovoru i pojasnjenju. Za grlic maternice sam mislila na to dal je moguce da se slucajno nesto pogorsalo jace od ascusa pa da je od toga moguc iscjedak, iako je zadnji nalaz od prija 6mj ok.
Od jucer primjetim da iscjedak kao da se malo pojacava kolicinski ima mrvu vise na dnevnom ulosku i na mjestu gdje se nalazi probija na ves u vidu smedi mrlja, po cemu bi mogla zakljuciti da je postao vodenkasti. Sada je svjetlo smede vodenkasto sa kao malo nekim sitnim tamno smedim komadicima sluzi, idalje bez posebnog mirisa. Dali je to normalno sad 6-7 dana pred menstruaciju da je vise vodenkast nego sluzev i da se pojacava kolicinski ? Dali mogu ocekivati da se taj iscjedak nastavi do menstruacije bez prekida? I dal ocekivati uopce da ce mi doci normalna menstruacija? Te dal je moguce da se i nakon menstruacije nastari ovaj iscjedak? Sto mi je tad ciniti? Sta da smatram normalnim a sta ne kad je rjec o tom probojnom krvarenju? Koliko hitan je pregled? Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2020. 16:10

Poštovana, trebalo bi ultrazvučno izmjeriti debljinu endometrija i prema tome korigirati terapiju. Taj iscjedak bi trebao stati nakon menstruacije. Promjene na grliću u smislu CIN-ova ne uzrokuju pojačan iscjedak, no ponekad može veća zona transformacije na vratu maternice pojačano lučiti sluz. Zona transformacije (tzv. 'ranica') je mjesto gdje stanice koje se inače nalaze unutra kanala vrata maternice izlaze na površinu vrata maternice i pojačano luče sluz. To se dešava zbog utjecaja hormona i nije patološko stanje, ali je to mjesto osjetljivije na promjene jer se stanice na nalaze u svojoj 'prirodnoj sredini'.

dancy11

22.02.2020. 20:40

Postovani!
Hvala vam puno. Dosta ste me umirili i rasteretili svojim rjecima( kako svasta ima za procitati na netu, dosta se zabrinem). Drago mi je da ste misljenja da nije nista opasno nit zabrinjavajuce. Ranicu o kojoj govorite (ako sam dobro svatila) sam imala i to veliku u trudnoci ( al tad nisam imala nikakav cudan iscjedak od nje) i trebala sam raditi spaljivanje nakon poroda al je u meduvremenu sama nestala. Naravno cim prija bude moguce cu se naruciti kod svog gin. Koliko vidim taj smedi iscjedak definitivno bi se mogao nastaviti do menstruacije, nadam se ne i poslje. Danas 23 dan ciklusa ga kolicinski ima jos vise pojacava se, voden je sa nekim sitnim komadicima tamno smede sluzi nalik ugruscima (ako sam ja to dobro uocila) neznam ni sama kako bi to opisala. Zaboravila sam takoder spomenuti da sam nekih zadnjh mjesec dana mozda malo vise na nekoj nebi mogla rec djeti vise reduciranoj ishrani. Smanjila sam unos ugljikohidrata i secera te opcenito smanjila kolicinski unos hrane u namjeri zdravije prehrane (radi viska kojeg kilograma) al nista tipa izgladnjivanja. Sasvim dovoljno jedem da nisam gladna. Sad neznam dal je i to moglo utjecati da se nesto poremeti, dal je od toga moglo doci do takvog iscjedka?