Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Smeđi iscjedak


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

23.02.2020. 09:55

'Ranica' na vratu maternice nastaje zbog djelovanja hormona. Ona se može i povuči, tj vremenom pločasti epitel (koji je na tom mjestu uobičajen) preraste cilindrični epitel (koji je izašao izvan cervikalnog kanala). Promjena u prehrani i tjelesnoj težini ima utjecaja na cijeli organizam, pa tako i na menstruacijski ciklus.

dancy11

25.02.2020. 17:45

Postovani!
Jucer sam uspjela napraviti vaginalni ultrazvucni pregled kod drugog ginekologa, a ne kod svog jer nije bilo termina. (Vaginalni ginekoloski pregled i papa nije raden radi tog blagog krvarenja menstruacije koja je nastupila). Uglavnom nalaz vaginalnog ultrazvuka je sljedeci;
TVS: Uterus urednog nalaza. Na lijevom jajniku cisticna tvorba ravne stjenke ispunjena tekucim sadrzajem, mjeri 3cm ( takoder u 8mj kod mog gin je bila ta cista tako da ovaj gin predpostavlja da je isad to ta ista cista). Duglas slobodan.
Nevidim da pise ista vezano za endometri nit mislim da ga je nesto posebno mjerio. Samo mi je usmeno rekao da je endometri normalno tanak kako treba i biti uz kontracepciju cak malo i vise tanak nego sto bi trebao biti. Rekao mi je da nastavim sa Evrom. Jucer do tog pregleda mi je iscjedak bio tamno smede crvenkaste boje kao pocetni menstrualni ( po ceme sam zakljucila da je menstruacija dosla) nakon napravljenog pregleda je krenula cista svjetlo crvena krv bez traga smede i tamne boje ( sto mi se nije odavno desilo inace su tamne i oskudne) ni sad nije nista puno obilna malo vise nego inace al je svjetlo crvene boje (kao da je vaginalni ultrazvuk to pokrenuo). Sve u sveme i dalje sam bez odgovora gin nezna od cega je taj iscjedak tako dugo tu bio. Razgovor se sveo na predpostavke mozda je bila cista pa pukla, mozda pretanak endometri i jos toga nabrojenog bez konkretnog odgovora. Rekao je da ukoliko se nastavi iza menstruacije da onda ima smisla raditi vaginalni pregled. Pitala sam dal moze biti nesto sa vratom maternice gin mi je rekao oslanjajuci se na zadnji papa iz 8mj koji je bio uredan ( iako u 3mj je bio ascus) da nebi trebalo biti do vrata maternice da bi to bila stvarno neka izvanredna situacija stim da pape redim skoro svako pola godine te do sad nista vise od ascusa nije uoceno. Al ja sam ipak u nekom strahu ner jednostavno nisam dobila odgovor. Molim vas mozete li mi dati svoje mislje nje sto mi je sad ciniti? Dal bi bilo pametno napraviti kolposkopiju (radila sam je samo jednom u zivotu jos 2016g) ?. I dal stvarno mogu biti mirna kad je upitanju vrat maternice i neka teza stanja. Hvala vam!

Ivo Balenović, dr. med.

25.02.2020. 21:30

Poštovana, što se vrata maternice tiče, za ASCUS nije potrebna kolposkopija niti bilo kakva daljnja dijagnostička metoda, osim redovnog papa testa. ASCUS ne uzrokuje krvarenje. Krvarenje je najvjerojatnije zbog hormonskog disbalansa, tj. relativnog manjka hormona. Evra ponekad može otpuštati manje hormona, ukoliko se ne zalijepi pravilno. Kod žena prekomjerne tjelesne težine Evra može imati slabiju djelotvornost.

bubamara_5

29.02.2020. 22:30

Postovani doktore, prije 12 dana prestala sam piti kontracepcijske pilule. Jucer mi se pojavio smedji iscjedak ne bas ugodnog mirisa, koji je danas obilan. U trbuhu osjecam blage grceve, kao za vrijeme menstruacije. Naglasavam kako sam pilule pila 4 godine, a prije njih sam imala dosta neredovite menstruacije. Na zadnjem pregledu koji je bio prije 3, 4 mjeseca doktorica mi je rekla da imam dosta cistica na jajnicima.
Ne znam o cemu se radi. Imate li kakve sumnje? Radi li se samo o ovulaciji i prilagodbi tijela bez pilula ili je nesto drugo u pitanju? Puno hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

01.03.2020. 11:10

Poštovana, prema onome što ste naveli, najvjerojatnije je došlo do ovulacije i zbog toga se pojavio smeđi iscjedak. Budući da je neugodnog mirisa moguće da je došlo i do popratne upale. Bilo bi dobro javiti se liječniku radi pregleda i terapije ukoliko je u pitanju upala.