Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Smeksan cerviks


Autor Poruka

Dju0102

12.05.2021. 10:20

Poštovani,

Jucer sam bila na pregledu i ginekologica mi je rekla da mi je cerviks smeksan, ali dug i zatvorenih usca. Inace sam 31 tt i imam bh kontrakcije vec poduze vrijeme koje mi ne rade stetu. Nisam dobila upute za mirovanje, ali bi voljela cuti drugo misljenje i dali da pojacano mirujem ili ipak ne? Sljedeci pregled mi je za 3 tjedna.
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

12.05.2021. 11:50

Poštovana, nalaz je uredan i nema potrebe za mirovanjem. Izbjegavajte veće tjelesne napore, te dulje hodanje i stajanje.

matilda123

19.06.2021. 22:00

Poštovani,

trudna sam 30+2, riječ je o prvoj trudnoći (38. godina).
Jučer sam bila na redovnom pregledu i ginekolog mi je rekao da mi je cerviks smekšan, a u nalazu piše uz cervikometrija, oblik U, 24 mm. Na zadnjem regledu prije 5 tjedana bilo je sve ok.
Inače, zbog nisko spuštene posteljice (trenutno je na 10 mm od UU) koristim terapiju - vaginalno utrogestan 2x100 mg ujutro i navečer, uz mirovanje. Ovaj tjedan je napravljena urinokultura zbog bolova u leđima i nisko pritiska u trbuhu prije tjedan dana, nalaz: fiziološka flora.
Ginekolog mi je rekao da nastavim mirovati uz propisanu terapiju te ležati na lijevom boku. Za 11 dana idem u bolnicu na ginekološki uzv zbog kontrole sijela posteljice u 32. tjednu. Beba se okrenula i glavica joj je dolje, leđa desno na trbuhu, a noge lijevo pod rebrima.
S obzirom da sam sad poprilično zabrinuta zbog skraćenog i smekšanog cerviksa molim Vas za pojašnjenje koliko je situacija ozbiljna, moram li strogo mirovati te trebam li se brinuti oko prijevremenog poroda.

Hvala i lijep pozdrav,
Matilda

Ivo Balenović, dr. med.

20.06.2021. 11:55

Poštovana, izbjegavajte tjelesne napore, dizanje tereta i dulje stajanje. Nije potrebno strogo mirovanje. Uz propisanu terapiju nema razloga da ne dogurate do termina.

Vici0615

01.10.2021. 16:00

Postovani,
Trenutno sam 21+4 tt. Trudnoca je sasvim uredna (uglavnom) u prvom tromjesecju postojao je mali hematom, kojeg vise nema ali ni to nije predstavljalo veliki problem.
Prije nekoliko tjedana pocela sam osjecati zatezanje i stvrdnjavanje trbuha uz blage grceve i bol (kao menstrualne, ali skroz blage). Zategnuta strana trbuha je nekad lijeva nekad desna, a ponekad je i cijelom sirinom trbuha... pretpostavljam da su to Braxton hicks kontrakcije i nastojim ne panicariti, ali ono sto me malo brine jest ucestalost tih kontrakcija, ali i ta bol koju osjecam. Ima dana kad se pojave 2-3 puta, a neke dane puno vise i cesce.
Zadnja kontrola je bila prije 2 dana u privatnoj poliklinici i taj dan sam imala snazne bolove u predjelu lijevog bubrega te nisam stigla sa doktoricom prokomentirati kontrakcije. (Bol u bubregu je vjerovatno uzrokovana pijeskom jer se urinu nalaze eritrociti u tragovima te plocasti epitel: nesto, a i bol je sljedeci dan u potpunosti izostala kad sam popila dovoljno vode te nekoliko salica caja od brusnice. Sljedeci tjedan radim nalaze UK.) Stoga, mene zanima vase misljenje o kontrakcijama, ukoliko to uopce jesu kontrakcije, prva mi je trudnoca pa mi je sve novo i nepoznato.
Doktorica koja me pregledala je rekla da je trudnoca sasvim uredna, a nalaz glasi: cx odrzan, zatvoren, nesto meksi, oskudno zuckastog sekreta. Cxmetrija: T oblik, 4,2 cm. Po ovome nalazu i ja laik mogu shvatit je ovo skroz uredno, medutim kopka me sto joj nisam spomenila te kontrakcije. Da one predstavljaju nekakav problem, da li je doktorica to mogla prepoznati ultrazvucnim pregledom? Takoder, preporucila mi je probiotike zbog sekreta kojeg je uocila.
Uskoro idem na put, let od 2 sata i samo bih htjela mirno otici i cuti od neke strucne osobe da mogu na put.
Unaprijed hvala!




Ivo Balenović, dr. med.

02.10.2021. 08:55

Poštovana, BH kontrakcije počinju u ranoj trudnoći ali ih žene najčešće počinju osjećati oko 20-tog tjedna trudnoće. Nalaz je uredan (cerviks održan i zatvoren). Slobodno možete na put.