Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trinovum i trudnoca


Autor Poruka

helena

16.04.2002. 22:07

Postovana doktorice za pocetak lijep pozdrav!

Danas sam slucajno otkrila ovu stranicu na net-u i to u pravom trenutku. Uzimam Trinovum skoro godinu dana.Ovaj mjesec mi je nakon uzete posljednje tabletice izostalo menstrualno krvarenje, odnosno pojavilo se samo par kapi nakon 4 dana.Posto sam najprije pomislila na trudnocu napravila sam kucni test (6 dana nakon posljednje tabletice) koji se pokazao kao negativan.Danas sam bila kod ginekologa koji me pregledao i izjavio da ne vjeruje da sam trudna. Ipak me narucio za ultrazvuk za 2 do 3 tjedna te mi prepisao nove kutije Trinovuma.
Kolika je vjerojatnost da se u takvim slucajevima osteti sam plod (u slucaju da sam bila ili jesam trudna). Danas sam odlucila prestati uzimati oralnu kontracepciju na nekoliko mjeseci. Ukoliko nisam zapocela piti sadrzaj nove kutije (sutra bih trebala poceti) da li je pravilno samo tako ih prestati piti ili to ipak mora biti u dogovoru s ginekologom?
Da li ce slijedeca mjesecnica nastupiti spontano i koliko bi vremena odnosno mjeseci trebalo proci od prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva do eventualne planirane trudnoce a da ne bude nikakvih posljedica za dijete?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

17.04.2002. 12:18

Poštovana,

Kako biste isključili trudnoću u ovim specifičnim okolnostima uputno je učiniti beta hCG u krvi. Razumijem Vašu brigu i mislim da je suviše dugo čekati 2-3 tjedna na novi ultrazvučni pregled kako biste ustanovili trudnoću. U slučaju pozitivnog nalaza savjetujem hitan prekid primjene Trinovuma. Ukoliko niste započeli koristiti sadržaj nove kutije možete očekivati nastup menstruacijskog krvarenja. Preporučio bi se tromjesečni interval prekida primjene kontraceptiva prije planiranja trudnoće.