Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spontani pobacaj


Autor Poruka

Snezana

15.05.2002. 11:44

pre dve godine sam imala spontani pobacaj.Do sada jos uvek nisam ostala u drugom stanju.Saljem vam patohistolosku dijagnozu ploda."Residua graviditatis partim hyalinisata et necroticum".Nikad mi nisu objasnili sta to znaci.Mozda ce mi ovo razjasnjenje pomoci da znam sta je u stvari bio razlog tog pobacaja,i mozda ce mi takodje pomoci da znam za drugi put na sta da obratim paznju.Hvala vam unapred.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.05.2002. 15:22

Poštovana,
U prethodnoj trudnoći nastupioje gubitak trudnoće nakon kojeg je zaostalo tkivo posteljice koje je pokazivalo molarne promjene.
Mola hydatidosa ili grozdasta potajnica je stanje u kojem se korionsko tkivo (posteljica) pretvara u mjehurićaste strukture koje djeluju poput grozda (odakle joj potječe i ime u narodu). U našem se podneblju javlja veoma rijetko (0.2% trudnoća), dok je na Dalekom istoku 2-3 puta češća. U ovakvim se slučajevima usporedno sa poremećajem najčešće dešava i smrt embrija, te se razvija stanje koje se naziva kompletna mola.
Ovaj je poremećaj važno što ranije otkriti, te se na ovakav poremećaj mora posumnjati ukoliko je maternica veća od one za očekivanu gestacijsku dob, ukoliko su vrijednosti hormona trudnoće (beta hCG-a) višestruko veće od očekivanih, ukoliko pacijentica ima izrazite subjektivne smetnje poput povraćanja, ali najkarakterističnija je ultrazvučna slika koja pokazuje promjene slične "snježnoj mećavi". U maternici se naime ne može razaznati gestacijski mjehurić i embrio već samo grozdolike strukture koje daju brojne bjelkaste odjeke u materničnoj šupljini. Terapija se u ovakvim slučajevima sastoji od vakuum aspiracije, a savjetuje se detaljan ultrazvučni pregled nakon prekid krvarenja i otprilike tjedan - dva nakon provedenog zahvata kako bi se procjenila veličina i oblik materničnog kavuma i isključilo postojanje rezidualnog tkiva grozdaste potajnice. U slučaju urednog ultrazvučnog nalaza možete razmišljati o ponovnoj trudnoći koju morate pažljivo klinički i ultrazvučno kontrolirati. Ukoliko se ultrazvukom pokažu neke abnormalnosti one mogu biti uzrokom da ne ostvarujete željenu trudnoću. Ne morate se bojati naredne trudnoće jer ovaj se neželjeni ishod prethodne trudnoće ne mora ponoviti.

Snezana

15.05.2002. 22:51

Jako sam se uplasila od svega gore navedenog.Cula sam o toj dijagnozi ali mi nikada napamet nije palo da se to desilo meni.Ja sam tokom tih 2 meseca trudnoce se odlicni osecala,nisam imala nikakvih tegoba.A ultrazvukom je bila dijagnostikovana srcana radnja ploda i bilo je sve u redu.Ali sam nakon mesec dana trudnoce imala blago krvarenje braonkaste boje.Nisam na to obracala paznju,jer je nakon 2/3 dana prestalo.Pa onda nakon nedelju dana opet isto krvarenje,ali malo obilnije.Nista me nije bolelo.Kada sam otisla kod doktora,prepisali su mi injekcije progesterona,primila sam samo jednu.Drugi dan nakon injekcije pocelo je jace krvarenje,i otisla pravo u bolnicu.Prilikom gin.pregleda plod je ispao.Bio je kompletan spontani pobacaj,pa mi nikakva kiretaza nije radjena.Vrlo brzo i krvarenje je prestalo.Pa sam pustena nakon nekoliko dana kuci.Sve Vam ovo govorim ne bi li Vam dala jos informacija koje bi pojasnile Vasu dijagnozu.Meni to zvuci uzasno.Bojim se i slede'ce trudnoce.Nadam se da su mozda patolozi pogresili u dijagnozi.Molim Vas recite imam li sanse da sledecu trudnocu iznesem do kraja?Da li se ta mola ponavlja u sledecim trudnocama?Samo da Vam jos kazem i to da je materica u vreme trudnoce bila normalnih dimenzija,a endometrijum je bio 12 mm.Pravo da Vam kazem ja sam sumnjala da je kod mene problem insuficijencija zutog tela,ali iizgleda da sam pogresila.Unapre zahvalna.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.05.2002. 19:35

Poštovana,
Molarna trudnoća se ne mora ponoviti u narednim trudnoćama, ali svakako bih savjetovala da se tijek naredne trudnoće pažljivo prati ultrazvukom. Stoga, imajući u vidu brojne prethodno objavljene studije, Vaše šanse za uspješni ishod buduće trudnoće su prilično visoke, ali Vaše prethodno iskustvo navodi na oprez. Puno sreće.

Snezana

17.05.2002. 18:35

Hvala Vam doktorka na odgovorima.Smirili ste me malo.Vi ste divni i zelim Vam svako dobro!