Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


folna kiselina/amniocinteza


Autor Poruka

Mirjana

20.05.2002. 13:22

Poštovana,

Imam 36 godina, dijete od 2,5 godina i u 10. sam tjednu trudnoće.

S obzirom da mi moj ginekolog nije sugerirao uzimanje folne kiseline (nisam je uzimala ni u prethodnoj trudnoći, uzimala sam je jedino tijekom dojenja), zanima me što sam time propustila, tj. koje su negativne posljedice toga (ili: koja je korist od njena uzimanja).

U prethodnoj trudnoći nisam radila amniocintezu. Sada mi je ginekolog svakako preporuča. U velikoj sam dilemi: pregled se obavlja u 16. ili 17. tjednu, a nalaz se čeka čak 4 tjedna! To znači da je trudnoća već u 5. mjesecu. Da li je moguće da se nalaz dobije ranije? U slučaju lošeg nalaza, radi li se prisilni porod ili pobačaj? Napominjem da je moja ujna u 41. godini rodila mongoloidno dijete (imala je već zdravog sina, starog 17 godina). Što mi preporučate? Kakve su mogućnosti nekih drugih pregleda, kakav je postotak njihove točnosti, gdje se obavljaju, idu li na uputnicu doktora opće prakse (moj ginekolog je privatnik).

Zahvaljujem Vam unaprijed.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

20.05.2002. 22:09

Poštovana,
Folna kiselina preporuča se svim zdravim trudnicama u svrhu prevencije defekata neuralne cijevi. Pretpostavljam ne uzimanje folne kiseline u Vašem slučaju neće imati nepoželjnih posljedica po fetus, što se može potvrditi detaljnim ultrazvučnim pregledom fetalne kralježnice. Zbog Vaše dobi (36 godina) liječnik Vam je preporučio učiniti ranu amniocentezu koja se radi između 16. i 20. tjedna trudnoće kako bi se uočile ev. kromosomske nepravilnosti nespojive sa životom. U tom slučaju postoji medicinska indikacija za pobačaj koji se može obaviti do 24. tjedna trudnoće. Izrada kariograma fetusa smatra se jedinom preciznom dijagnostičkom metodom, dok su probirni testovi na temelju određivanja razine hormona u Vašem krvnom serumu nepouzdani s brojnim lažno pozitivnim i lažno negativnim nalazima.