Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spoting ovulacija


Autor Poruka

lidija.p.

22.07.2021. 13:10

Poštovani imam 33 god zadnja 3 ciklusa dan dva prije početka plodni dana mi se pojavljuje iscjedak tj spoting (varira od svjetlo smeđe do kreme i svjetlo roza do tamnije roza skoro ) nekad imam na donjem vešu i kada se obrišem.
To traje 3 4 nekada i 5 dana i onda mi počinje"faza"rastezljivog bjelanjaka što je uobičajeno za ovulaciju i te dane.
Zašto se to u biti događa ? Zadnja M mi je bila 9.7 do 14.7 .Spolne odnose nisam imala dugo ,T nije.Rađala i abortirala nisam.
Dali je to možda povezano sa cjepivom protiv Covida, Prvu dozu sam primila 19.5 drugu 20.6 .(Moderna)
Zvala sam Ginekologicu kaže da je to normalno,ako sam pod stresom ili ako sam smršavila a jesam možda 2 kg.
Voljela bi čuti vaš odgovor.

Ivo Balenović, dr. med.

23.07.2021. 11:10

Poštovana, radi se o ovulacijskom krvarenju. Ono nastaje zbog blagog pada razine estrogena u vrijeme oko ovulacije. Nije ga potrebno liječiti.

lidija.p.

23.07.2021. 13:40

Hvala lijepa na vašem odgovoru.
LP

Ivo Balenović, dr. med.

24.07.2021. 10:10

Nema na čemu.

lidija.p.

25.07.2021. 14:45

Poštovani javljam se opet , prestrašena i u strahu.
Dana je 5 dana periovulacijskog krvarenja.
To krvarenje je oskudno ali varira između svjetle roza krvi do( crvene tamne krvi kao friška par kapi) zatim ide svjetlo smeđe ponovno.,i primjerom blagu rastezljivost u krvavom iscjetku.
I to nije konstantno cijeli dan samo prije podne.Ništa me ne boli.Dali i to spada pod periovulaciju? Baš me strah.Trebam na more 2.8 smijem li se kupati ako krvarim oskudno? I koliko po medicinski to krvarenje/spotting traje ? Meni je evo već 5 dan.Molim vas odgovor na 3 pitanja.
Hvala

lidija.p.

25.07.2021. 21:25

Poštovani ja se ispričavam na gnjavažom,otišla sam na hitnu pomoć od straha.
Krvarenje je oskudno ali je prelazilo u svježu krv.Ovo mi piše na nalazu..Dali je u tijeku ovulacija? Doktorica mi nije htjela reći.
Evo nalaz:
Posljednji pregled gin 9/2020
Dana 19.7 .2021 oskudnije krvarenje spoting ,danas svježa krv i smeđi iscjedak.
Nema bolove.Tlak 130/80
Temp 36.3
Vanjsko spolovilo nulipare,vagina uska,nabrana u vagini vrlo oskudno krvi.
Cerviks cilindričan ,epiteliziran,uterus normalno velik ,mobilan,adbeksa slobodna
TV UZV: uterus AP 3,47cm ,endometrij 0.8 cm :unutar endometrija hiperehogeno područje 0,6 x 0.4 cm lijevi jajnik 4,3 x2,2cm desni jajnik 3,2 x 2,1cm ,u Douglasu nema slobodne tekućine.
DG: metrorrhagia
Th; didrogesteron 2x10mg tijekom 13 dana
Javiti se svom gin učiniti TV i uzv pred kraj sljedeće menstruacije.
Polip sam imala prije 2 go i odstranjen je.
Doktorica mi kaže da je ovo zadebljanje polip ali nije sigurna.
Molim vas možete li mi vi reći kakav je ovo nalaz i dali smijem terapiju počet pit tek za 5 dana jer ići ću na more i kaže doktorica da ću nakon 13 dana procuriti.
Pa me zanima smijem li počet terapiju piiti kasnije ,i dali će odmah stati krvarenje.
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

26.07.2021. 09:40

Poštovana, prema nalazu vjerojatno je u pitanju polip. On se može spontano odbaciti s menstruacijom. Potrebna je kontrola neposredno nakon menstruacije. Ako bi perzistirao tada se preporuča histeroskopski odstraniti ga. Dobili ste odgovarajuću terapiju. Možete je početi uzimati za 5 dana. Tijekom uzimanja terapije krvarenje bi trebalo stati, a menstruacija nastupiti dva do tri dana nakon zadnje tablete.

Nora1

23.08.2021. 21:55

Pozdrav!
U razdoblju izmedju menstruacija (otprilike 6 dana od kraja menstruacije do cca 1 i pol tjedan prije nove menstruacije) imam ovulacijsko krvarenje. Obzirom da često i intenzivno vježbam krvarenje zna biti dosta obilno (ne pojavljuje se ili nije obilno ukoliko slabo vježbam) no problem je jako intenzivan svrbez koji se javlja u tom razdoblju kao i iscjedak (koji je i sluzav ali i kao za vrijeme gljivice infekcije + krv od ovulacije). Kako krvarenje prestaje kao i svrbez i crvenilo se povlače. Kao da se gljivična infekcija pojavljuje samo u tom periodu. Svaki ultrazvuk mi je dobar kao i papa test, a menstruacije su mi relativno redovne i nemam bolova niti ikakvih drugih problema (osim poprilicno suhe kože koja zna svrbiti i perutati se kada se izdepiliram). Trebam li možda provjeriti hormone štitnjače? Radi li se mozda o svrbez zbog razlike u ph ravnoteži? Imate li kakav savjet/prijedlog što bih trebala učiniti?
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

25.08.2021. 00:55

Poštovana, ovulacijsko krvarenje je fiziološka pojava u vrijeme oko ovulacije i nastaje zbog hormonskih promjena. Svrbež koji navodite tipičan je za gljivice. Gljivice su normalan stanovnik ljudskog organizma, a kada porastu više od uobičajenog izazivaju smetnje. Rastu gljivica pogoduju vlaga (krv) i šećer. U vrijeme simptoma potrebno je liječenje nekim od vaginalnih antimikotika (Canesten PLimycol, Rojazol...), a u ostalo vrijeme savjetujem neki od probiotika (Linex Lady) koji će pomoći uspostavi normalne mikrovaginalne flore. Hormone štitnjače nije loše odrediti iako oni nemaju utjecaja na ovulacijsko krvarenje, niti na gljivice. Savjetujem da odredite i šećer u krvi.

k6elp6ie

30.08.2021. 13:20

Poštovani doktore.
15/16 dan ciklusa sam imala ovulacijsko krvarenje i odnos (te nekoliko dana prije u plodnim danima).
Točno 9 dana od tog krvarenja počeli su bolovi u tipu menstualnih, trajali dva dana i prestali.
Sad mi je 27 dan ciklusa, 11 dpo i nema nikakvih bolova i naznaka menstuacije koja bi trebala doći kroz dan-dva.
Da li je normalno da bolovi pred menstuaciju nestanu ili bi to mogao biti znak trudnoće?

Ivo Balenović, dr. med.

30.08.2021. 14:20

Poštovana, možda se radi o trudnoći. Uradite test.