Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


što se dogadja


Autor Poruka

Luna

16.05.2002. 08:39

Poštovana dr.Kupešić,

molim Vas što prijeda mi odgovorite na moje pitanje jer sam jako zabrinuta za svoje bebe odnosno trudnoću.

U 29. sam tjednu trudnoće i nosim blizance ali zbog čestog osjećaja pritiska na mjehur ( idem svakih sat vrem. na WC )i povremenih bolova poput probadanja jajnika srednje jakosti već sam nekoliko dana na tokolizi, ormidolu i apaurinu.
Trbuh mi je mekan, a CTG za vrijeme stezanja pokazuje ravnu crtu 14/15.
Inače stalno ležim i mirujem, urinarna infekcija je isključena, nalazi su uredni. Bebe osjećam da su živahne u području od pub.kosti do grudi i ne osjećam se pretjerano loše no zabrinuta sam jer su doktori oko mene jako zabrinuti zbog tog osjećaja pritiska.

Zanima me da li mi prijeti opasnost od prijevremenog poroda ( znam da blizanačka trudnoća jest prijevremena ) odnosno da li su ovo trudovi i da li prijeti kakva opasnost mojim bebama . Molim Vas pojasnite mi da li postoji razlog za pretjeran strah jesu li to trudovi. Napominjem da mi je u 26.tjednu učinjena serklaža.

Srdačan pozdrav.

zabrinuta buduća mama

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

16.05.2002. 19:14

Poštovana,
Na vaše pitanje najbolje mogu odgovoriti objektivni pokazatelji, a to su:
transvaginalna ultrazvučna cervikometrija i elektromiografija maternice. To su pretrage koje vrlo precizno (bez subjektvnog nagađanja) pokažu duljinu cerviksa i procjene efikasnost učinjene serklaže, dok elektromiografija ocjenjuje aktivnost maternice. Uz ove pretrage, svakako veoma je važna primjena tokolitičke terapije, ali se njena efikasnost može mjeriti samo mjerljivim pokazateljima koje sam upravo napomenula. Tijekom cijelog preostalog razdoblja svakako savjetujem najstrože mirovanje. Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće.