Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Stolica nakon laparoskopije i laparotomije


Autor Poruka

rafaello

28.10.2021. 17:00

Poštovani, 19.10. sam imala operaciju cisti na jajnicima zbog dijagnoze endometrioze ovarija. Na desnom su jajniku bile ciste koje su zajedno bile velike 5 cm, a na lijevom jedna od 3cm, te su se dodirivali u nekom meduprostoru (kissing ovaries). Na otpusnom pismu pise: LPSC cistektomija cisti oba jajnika, ekstirpacija endometricnog cvora sakrouterinih ligamenata obostrano i prednje stijenke rektuma, resekcija rektuma s T-T anastomozom, mini Pfannenstiel laparotomija (odstranjen endometrioticni cvor s crijeva PHD4, resekcija cvora rektuma na visini od 6cm od anusa). Perioperativno primila antibiotsku profilaksu Cefazolin 1g i Metrodanizol 500mg te tromboprofilaksu niskomolekularnim heparinom. Postoperativni tijek oporavka uredan, afebrilna i bez subjektivnih tegoba. Prvih pet dana od operacije nisam imala stolicu, ali od ponedjeljka do danas stalno imam potrebu ici na toalet obavljati veliku nuzdu. Svakih par sati odem na toalet i svaki put mi izadje malo stolice, ali imam stalni osjecaj da mi se anus neprestano puni. Stolica je normalne smede boje, kompaktna, ali malo meksa nego inace. Takoder, imam konstantne vjetrove. Zanima me je li to normalno s obzirom na resekciju rektuma, odnosno, kada ce se stolica unormaliti? Je li dobro mozda popiti aktivni medicinski ugljen?

Ivo Balenović, dr. med.

29.10.2021. 10:00

Poštovana, to je normalno nakon operacije koju ste imali. Slobodno uzmite aktivni ugljen. Ukoliko bi se javili simptomi kao što je krvarenje ili jaki bolovi javite se liječniku.