Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


iskreni savjet


Autor Poruka

tanja

21.05.2002. 18:10

Poštovana doktorice,

Obraćam Vam se sa molbom za iskreni savjet.
Naime suprug i ja smo i braku 3 godine, suprugu je 31. a meni 32. godine i do sada nismo uspjeli ostvariti toliko željenu trudnoću. Suprug je napravio spermiogram 01.04.2001. sa dijagnozom: normozoospermija. Od tog vremena redovito posjećujme ginekologa i napravila sam briseve na klamidiju, ureaplazmu, aerobe i anaerobe i sve je u redu. Zatim je rađen test IS - prohodnosti jajnika nakon čega me je jako bolilo samo desno rame. Ginekolog je rekao da je to u redu. Jednom sam bila u postupku asistirane reprodukcije pomoću klomifena, 10 ampula pergonala i 1 profasi i ni to nije dalo rezultata. Nakon toga ginekolog mi stalno preporuča uzv timing i praćenje ovulacije pomoću testa iz urina, što i radim, test mi 13.14.15 dan ciklusa pokazuje pozitivan rezultat po kojem tempiramo odnos, ali još uvijek bez rezultata. Na zadnjem uzv timingu liječnik je zapisao 10. d.c. L 14 D 13, i END 5. Odnos smo tempirali po testu 13. dana ciklusa = + (uz dva dana apstinencije) i 14. i 15. jer je test pokazao također pozitivan rezultat. Neznam dali ima utjecaja što nemamo za zadnja dva odnosa dovoljan broj dana apstinencije. Molim vas da mi iskreno odgovorte da li je ovo samo odugovlačenje i dali bi trebali agresivnije nastaviti postupak i kako. jako sa zabrinuta jer ipak imam 32. godine. Inače sam cijeli život imala redovite menstruacijeske cikluse (28) jako bolne i da ovog problema nisam nikada imala ginekoloških problema. Zadnjih godinu dana menstruacijesu mi nešto manjebolne negop prije ali još uvijek moram popiti Ketonal forte da bi bol popustila. Dali i dugogodišnje korištenja Ketonala može imati utjecaja.
Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

21.05.2002. 20:19

Poštovana,
U Vašem upitu navodite nekoliko činjenica: trogodišnju neplodnost, normospermiju u supruga, urednu prohodnost jajovoda dokazanu nepreciznom metodom persuflacije (IS) i jedan pokušaj stimulacije ovulacije (Clomiphene citratom i Pergonalom) s nejasnim podatkom da li je bila učinjena inseminacija ili se je radilo isključivo o tempiranom snošaju. Savjetovala bih da upitate liječnika koji je radio ultrazvuk da li je istiniti navod da je uz promjer folikula od 14 i 13 mm, zabilježena debljina endometrija od samo 5 mm (ovaj podatak govori uprilog nedostatno prijemljivog endometrija, što može biti razlogom izostanka zanošenja!), a tempirani snošaj nije urodio željenom trundoćom. Kako bih mogla valjano odgovoriti na Vaša pitanja trebala bih imati podatke o veličini folikula i debljini endometrija 13. dana ciklusa kada je savjetovan tempirani snošaj, te o endokrinološkim pretragama koje ste, vjerujem učinili (FSH,LH,E2 i prolaktin između 3. i 8. dana m. ciklusa, te razini progestreona 21. dana m. ciklusa). S obzirom da se radi o 32 godine života i 3-godišnjoj neplodnosti smatram potrebitim da se učine dopunske pretrage u centru specijaliziranom za liječenje neplodnosti i odredi otimalna metoda pomognute oplodnje (intrauterina inseminacija nakon potvrde prohodnosti jajovoda egzaktnijom metodom kao što je HSG ili laparoskopska kromopertubacija).

tanja

22.05.2002. 20:01

Poštovana doktorice,

Zahvaljem na vrlo opsežnom i brzom odgovoru. U povijesti bolesti napisano je END 5/l ali je to 10. dan ciklusa. Nikakve druge endokrinološke pretrage nisu vršene tijekom menstruacijskog ciklusa a za IS napisano je IS: krivulja prohodnosti F+. Što se tiče inducirane ovulacije, samo je jednom vršena u svrhu tempiranog odnosa koji kako sam navela nije dao rezultata )to je bilo 19.02.02. Od tada ginekolog samo preporuča tempirani odnos uz pomoć LH testa iz urina za ovulaciju. Nažalost u ova tri ciklusa nismo ostavrili željenu trudnoću. Molim vas da mi malo opširnije objasnite kakva je to druga I preciznija metoda prohodnosti jajnika i što to znači END 5/l, što pokazuje endokrinološke pretrage na koje me ginekolog nije uputio i koliko traje hospitalizacija ukoliko budem upućena na inseminaciju. Još jednom zahvaljujem što ste odvojili svoje dragocjeno vrijeme i uputili stručni savjet.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

23.05.2002. 18:44

Poštovana,
Preciznije metode procjene prohodnosti jajovoda podrazumijevaju laparoskopiju ili histerosalpingografiju kojima se prikažu jajovodi i ocijeni njihova morfologija, funkcija i motilitet, jer persuflacija se smatra samo orijentacijskom metodom. Što se tiče debljine endometrija, ukoliko je u tzv plodne dane endometrijska debljina manja ili jednaka 7 mm, takav se endometrij smatra neprijemljivim za trudnoću i u velikim kliničkim studijama nije bilo zanošenja uz takav morfološki prikaz endometrija. Stoga bi bilo poželjno znati kakva je bila endometrijska debljina u Vašem slučaju tijekom dana ovulacije. Što se tiče endokrinoloških parametara oni govore o kvaliteti ovulacijskih ciklusa, o tome imate li policistične jajnike, preveliku razinu LH hormona, kakav je stupanj ovarijske rezerve i imate li hormonski poremećaj npr hiperprolaktinemiju. Inseminacija se najčešće radi po principu dnevne bolnice (možete istog dana ići na kućno mirovanje ili možete biti hospitalizirani tijekom jednog dana.)