Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Streptokok u trudnoci


Autor Poruka

mcaci

03.11.2015. 21:35

Postovani,
U 5. sam mjesecu trudnoce. Zadnja urinokultura je pokazala prisutnost beta-hemolitickog streptokoka grupe B u koncentraciji 10 na 4 CFU/ml. Ginekologica je postavila dijagnozu infekcija mogracnog i spolnog sustava u trudnoci i propisala mi je klavax terapiju u trajanju od 14 dana i geonistin vaginalete u trajanju od 12 dana. Zanima me dali bi i muz trebao koristit nekakvu terapiju iako nema nikakvih simptoma i dali bi se trebali suzdrzavati od spolnih odnosa dok ne potrosim terapiju?
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.11.2015. 21:50

Mož ne treba ako je BHSB prisutan samo u urinu kod vas. Svakako apstinencija od odnosa dok traje terapija i do kontrolne urinokulture. Uputno bi kasnije bilo napraviti i cervikalne briseve.

Lepeza1

20.01.2022. 11:00

Poštovani,
U šestom sam mjesecu trudnoće (26. tjedan) te imam pozitivan nalaz na beta-hemolitički streptokok. Još prije trudnoće mi je ustanovljen BHSB kroz redovne briseve koje sam radila u okviru obrade za IVF, međutim unatoč nekoliko terapija antibioticima nismo ga uspjeli eradicirati (suprug je također uzimao tada terapiju). Tijekom trudnoće nisam uzimala antibiotike, međutim sada mi je ginekolog preporučio da dva puta tjedno koristim Betadine vag preventivno. Zanima me drugo mišljenje za Betadine u trudnoći s obzirom da na uputi o lijeku stoji da jod može utjecati na plod, te se ne preporuča korištenje u trudnoći. Dodatno, možete li mi reći koliko je BHSB opasan tijekom trudnoće?
Hvala i lp

Ivo Balenović, dr. med.

21.01.2022. 11:05

Poštovana, Betadin u terapijskim dozama neće štetiti trudnoći. U trudnica s pozitivnih na BHSB provodi se antibiotska profilaksa tijekom poroda (intrapartalna profilaksa). Rodiljama se intravenski daje antibiotik za vrijeme poroda. Lijek izbora je penicilin ili klindamicin.