Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


stupanj čistoće


Autor Poruka

sanja

03.07.2002. 20:08

Poštovana doktorice,
molim Vas da mi pojasnite pretragu "stupanj čistoće", što se njome ocjenjuje, kakav može biti nalaz i kakva terapija se propisuje ako on nije u redu? Trudnica sam 12 tjedana i moj stupanj čistoće je 3, a terapija geonistin 6 dana. Doktor kaže da to nije ništa posebno zabrinjavajuće, a mene zanima i Vaše mišljenje. Hvala!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

04.07.2002. 21:04

Poštovana,
Stupanj čistoće se uzima prilikom ginekološkog pregleda u ginekološkim zrcalima, a predstavlja mikroskopsku analizu iscjetka koji se analizira nakon miješanja dijelića iscjetka s 0.5 do 1%-tnom otopinom brilijant krezila ili fiziološkom otopinom. U takvom se nativnom preparatu analiziraju epitelne stanice, fiziološki nazočni laktobacili, leukociti, bakterije, parazit tichomonas vaginalis i kvasnice. Na temelju interpretacije i ordinirane terapije u Vašem slučaju pretpostavljam da se radi o miješanoj infekciji i prisustvu gardnerelle zbog čega se ordinirala terapija Geonistin vaginaletama. Takvo stanje nije zabrinjavajuće, ali zahtijeva redoviti nadzor liječnika kako bi se pravovremeno opazio eventualni recidiv infekcije.