Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


sumnja u trudnoću ili nova cista ?!?


Autor Poruka

Ina

07.01.2004. 20:41

Poštovani,
voljela bih znati koji je uzrok izostanka menstrualnog ciklusa s obzirom na činjenicu da imam neredovite cikluse, ranije otkrivenu cistu na lijevom jajniku koja se nije očitovala pri zadnjem ultrazvučnom pregledu ( jer je navodno pukla )? Prvi dan zadnjeg menstrualnog ciklusa je započeo 01.12.2003. godine, zatim, sam 19.12.2003. godine primjetila mali trag krvi na rublju. To " krvarenje " se nije ponovilo, a za koje sam pretpostavila da se vjerovatno radi o mogućem " krvarenju " prilikom ovulacije. Inače, imam redovne sexualne odnose bez korištenja bilo kakve zaštite. Posumnjala sam na trudnoću. Uradila sam test za utvrđivanje trudnoće danas, 07.01.2004. godine i koji se ( na žalost ) očitovao negativno. Zabrinuta sam jer ne znam šta je u pitanju ? Možda nova cista ili pak trudnoća ? Da li sam preuranila sa testom i da li ga trebam ponoviti ? Molim Vas da mi odgovorite ! Unaprijed zahvalna !

prof. dr. Marina Ivanišević

07.02.2004. 15:56

Draga Ina, ukoliko ste do ovog odgovora utvrdili trudnoću sretno, ali ukoliko niste tada je potrebno u prvih 8 dana od početka menstruacije obaviti vaginalni UZV pregled i vidjeti da se radi ponovno o cisti. Ukoliko je cista tada je potrebno dati odgovarajuću hormonsku terapiju.