Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Svrbež u trudnoći


Autor Poruka

pepa3

20.01.2022. 11:00

Poštovani, trebala bih drugo mišljenje.

Trudna sam 16 tjedana. Prije otprilike 2 tjedna javio mi se blagi svrbež na kukovima (u blizini trbuha) i donjem dijelu leđa. Pripisala sam to rastezanju i suhoći kože u trudnoći. No, nakon nekoliko dana blagi se svrbež javio i na obje potkoljenice (trajao je jedan dan) pa onda lice i oči (isto jedan dan) da bi me zadnjih 5-6 dana počeli lagano svrbjeti dlanovi i tabani (više osjećam blago peckanje i toplinu nego svrbež). Blagi svrbež prisutan je i dalje na kukovima, ali na nogama i licu ne.

Ginekolog je posumnjao na neku alergijsku reakciju, ali poslao me na pretrage da isključi kolestazu. Jetrene vrijednosti su sve u normali (neke razine čak i niže - naravno, u referentnim vrijednostima za osobe koje nisu trudne). U urinu mi je nađeno - dosta - amorfnih urata (urati su u krvi normalni) pa je ginekolog rekao da imam problema s mokraćnom kiselinom, tj. giht i da prilagodim prehranu. Čitajući na Internetu simptome ove bolesti ne nalazim da je ijedan od simptoma svrbež pa me to jako zbunilo.

Je li moguće da se ipak radi o kolestazi? Ili, prema Vašem iskustvu, od čega je moguć ovaj svrbež i peckanje dlanova i tabana? Alergijska reakcija na lijekove, giht?

Inače mi je i hemoglobin nizak pa pijem tablete za željezo (Ferrum Sandoz), u početku trudnoće sam imala hematom pa koristim Utrogestan vaginalete (3 na dan) + Duphostan (3 na dan). Također, u urinu mi je bila i pronađena bakterija pa sam pila 2 ture antibiotika (sad je kultura sterilna). U 9. tjednu trudnoće preboljela sam koronu.

Zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

21.01.2022. 11:05

Poštovana, simptomi kolestaze se obično javljaju u kasnom drugom ili u trećem tromjesečju. Intenzivan svrbež (pogotovo dlanova i tabana) je glavni simptom, no mogu se javiti i sljedeći simptomi: tamna mokraća, žute bjeloočnice te svijetla stolica. Ukoliko se sumnja na kolestazu, treba odrediti razinu žučnih kiselina u serumu,. Razine veće od 10 µM/L govore u prilog kolestazi. Vrijednosti bilirubina u krvi obično su normalne, iako mogu biti i lagano povećane. Aminotransferaze mogu biti normalne, ali i unutar 10 puta većih vrijednosti od normalnih.

pepa3

21.01.2022. 11:30

Hvala na odgovoru.

Predlažete li onda da napravim pretragu žučnih kiselina?

Ivo Balenović, dr. med.

21.01.2022. 14:40

Da.

pepa3

28.01.2022. 09:55

Poštovani,

napravila sam pretragu žučnih kiselina. One su 2,98 što je, koliko sam shvatila, normalno.

Imate li možda vi kakvog iskustva u praksi, što bi onda na kraju mogao biti uzrok ovom svrbežu/peckanju? Mislim, meni on trenutno ne zadaje veće probleme, jedino me strah da nije nešto što bi potencijalno ugrozilo bebu.

Puno Vam hvala na odvojenom vremenu i odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

28.01.2022. 16:10

Time je sigurno isključena kolestaza koja može uzrokovati prijevremeni porod. Savjetujem pregled dermatologa i alergologa.